Venemaa tööstust ähvardab pankrotilaine, hoiatab riikliku sõjatööstusettevõtte Rosteh juht Sergei Tšemezov.

Tšemezovi hinnangul võib Venemaa silmitsi seista stagflatsiooniga ehk olukorraga, kus tootmine ja tarbimine langevad, kuid inflatsioon samal ajal kiireneb, kirjutab Iltallehti.

„Kahjuks võime sattuda sellisesse olukorda,“ ütles Tšemezov Venemaa ülemkoja ehk föderatsiooninõukogu koosolekul. Ta rõhutas, et olukord toob kaasa hindade tõusu ja tööpuuduse.

Tšemezov kritiseeris eriti Venemaa keskpanga kõrget intressimäära, mis on alates 2023. aasta juulist tõusnud 19 protsendini. See arv on praegu Venemaa lähiajaloo kõrgeim, kui välja arvata 2022. aasta kevad, mil see jõudis korraks 20 protsendini, sest Venemaa alustas sissetungi Ukrainasse.

Pankrotilainet on keeruline ära hoida

Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina on intressitõususid põhjendanud inflatsioonivastase võitlusega. Tšemezovi sõnul muudab praegune intressimäär ettevõtetel võimatuks laenude tagasi maksmise ning uute laenude võtmise, mis viib lõpuks pankrotilaineni.

„Kui me nii jätkame, läheb enamik meie ettevõtteid pankrotti,“ ütles ta.

Eeldatakse, et keskpank tõstab järgmisel 25. oktoobril toimuval koosolekul intressimäärasid veelgi ajaloolise 20 protsendini.

Kremlist sõltumatu Moscow Timesi andmetel aga oht Venemaa sõjatööstust veel ei puuduta.

Venemaa statistikaameti Rosstati andmetel kasvasid tootmismahud aastas 4,5 protsenti ning 2025. aasta eelarveettepanekus prognoosib Venemaa valitsus, et tootmine laieneb veel 2 protsenti.

Intressimäära tõus tekitab aga riske, kuna hinnanguliselt pooled ettevõtete laenudest on muutuva intressimääraga ja seotud seega keskpanga intressimääraga. Venemaa ekspertide hinnangul võib keskpanga intressimäär järgmisel aastal tõusta 23 protsendini.