Fotograaf Augusto Didžgalvio külastas hiljuti Vilniuse ühte suurimat ja vanimat Hales’i turgu. Seal ringi jalutades hakkas talle silma aga koguni 18 eurot maksev võileib.

Fotograafi sõnul oli see kõige kallim võileib, mida ta kunagi söönud on. „18 eurot Vilniuse vanalinnas nädal aega laagerdunud kvaliteetse veiseliha eest pole Baltikumi ega isegi mitte Saksa, vaid hind Genfis või San Franciscos. Ma näen seda kui psühholoogilist barjääri ja uhkust „ma võin seda endale lubada“ hinnana,“ ütles ta Leedu Delfile. Muuhulgas leidis ta, et sõna „võileib“ ei kirjelda rooga kõige õigemini - see on rammus, kuum ja jätkub kahele.

Toidukoha juhataja: kasutame kvaliteetseid tooteid, ka tootmisprotsess on pikk

Toitlustaja sõnul on roog niivõrd eriline, et seda valmistatakse üksnes Hales’i turul. Hinna määravad nii tooraine kui ka protsess.

„Me kasutame kvaliteetseid tooteid nagu laagerdunud veiseliha, sulatatud raclette’i juustu, võitatud ja röstitud leiba, kohapeal toodetud sinepit. Samuti serveeritakse võileib koos köögiviljadega,“ kommenteeris juhataja, lisades juurde üksikasjalikud selgitused liha laagerdumisest. „Kõigepealt on liha neli päeva soola-vürtsivannis, pärast mida see kuivatatakse. Seejärel toimub 6-8 tunnine liha suitsetamine, jälgides pidevalt temperatuuri ja niiskust. Kui saavutatud on 85 kraadine kuumus, jääb liha öötundideks jahtuma. Lõpus liha taas värskendatakse.“

Järgmine aasta võib võileiva hind tõusta aga veelgi. Esindaja ei karda, et seetõttu kliendid ära kaoksid. „Toote populaarsus on kõrge.“