Valio investeerib 7 miljonit eurot Võrru kõrgtehnoloogilise juustulao rajamisse
(6)Täna saab nurgakivi Valio Eesti Võru tootmisüksuse uus, senisest 11 korda suurem juustuladu. Kaasaegne hoone võimaldab hoiustada 110 000 kera kõvajuustu, selle sammuga saab Valio kolida seni suuresti Itaalias toimunud kõvajuustu järelvalmimisprotsessi täielikult kodumaale.
„Tegu on pikalt planeeritud investeeringuga, mis võimaldab kontrollida juustu kvaliteeti algusest lõpuni, vähendada transpordiga seotud jalajälge, tuua Võrru tipptehnoloogia viimane sõna ja kasvatada ekspordipotentsiaali,“ rääkis Valio Eesti juht Maido Solovjov.
„Paljud inimesed ehk ei tea, aga Võrus aastas valmivast 4 miljonist kilogrammist juustust süüakse pool ära Itaalias, aga lisaks ekspordime veel 24 riiki, muuhulgas Kreekasse, Indiasse, Araabia Ühendemiraatidesse ja Kanadasse. Eesti inimesed armastavad Võru kõvajuustu küll väga, aga kuna meid on siin vähe, siis suurem osa Valio itaaliapärasest juustutoodangust tarbitakse teistes riikides,“ lisas Solovjov.
„Küll on meil soov, et kogu toodang valmiks üksnes Eestis. Võru tootmisüksuses valmistatakse erinevaid juuste, aga neist aeganõudvaima küpsemisprotsessiga ja seetõttu enim laopinda nõudvad on kõvajuustud, ekspordiks suunatud Gran Regale ja Baltimaade turul eelistatud Forte,“ selgitas tegevjuht. Kõvajuustu on Võrus toodetud juba üle 20 aasta, aga kui alguses tehti peamiselt allhanget, siis praegu saab Valio kirjadega juustu osta toidupoodidest isegi kõvajuustu kodumaal Itaalias.
Laos võetakse kasutusele uus tipptehnoloogia
Uues laos, mille ehitab Mapri Ehitus, saab olema senise 500 ruutmeetri asemel 6000 ruutmeetrit pinda, aga tegu pole pelgalt uue suure ruumiga. Laos tuleb kasutusele tipptehnoloogia, muuhulgas robotid ning spetsiaalselt kõvajuustu valmimiseks vajalikud ventilatsiooni- ja küttelahendused, mis võimaldavad igale juustukerale värske ja sobiliku niiskusega õhuringluse. Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi lubab juustulao tulevaks suveks valmis ehitada.
„Laos saab olema palju toiduainetööstuse tehnilisi nüansse, milles tellija on väga tugev ja meie aitame tema soovide realiseerimisele ehituslikult kaasa. Selleks on palju tarkust saadud ka juustumaa Itaalia nõustajatelt. Ehitame viimastel aastatel palju ettevõtete laiendusi ja põhjus on, et käib valmistumine tuleviku majanduskasvuks. Halval ajal investeeritakse ja heal ajal teenitakse,“ rääkis Väärsi. Valio Eesti investeeringu suurus uude lattu on 7 miljonit eurot, mis võimaldab valmistada kogu juustu algusest lõpuni Eestis ja vältida kvaliteedi seisukohast riskantset transporti.
„Praegu viiakse enamik juustu Itaaliasse järelküpsemisele ja hiljem tuuakse sellest 40 protsenti tagasi Võrru pakkimisse, mis on kulukas, keerukas ja keskkonna seisukohast ülearune jalajälg,“ märkis Valio Eesti juht Maido Solovjov. Kõrgtehnoloogilise lao ehitus algas septembris, täna saab ladu nurgakivi, hoone valmib tulevaks suveks ja järgmise aasta septembris valmib selles juba juust.