Rahandusministeerium auditeeris Euroopa Sotsiaalfondi raha abil toimuvaid projekte “Tööturuameti ja tööhõiveametite haldussuutlikkuse tõstmine”, “Tööturu infosüsteemi arendamine”, “Tööturu selveinfosüsteemi kättesaadavuse parandamine Eestis”, “Kolmepoolsete tööhõivenõukogude administratiivse suutlikkuse tõstmine” ja “Tööturuameti tsentraalne koolitusprojekt”.

Neist neljast esimesest projektist kirjutas Äripäev tänavu kevadel kui näidetest, kuidas üks sõpruskond jagab tööturuametis omavahel Euroopa Sotsiaalfondi raha. Kõikide nende projektide puhul leidis rahandusministeerium terve rea puudusi.

Haldussuutlikkuse projekti puhul heitis rahandusministeerium muu hulgas tööturuametile ette, et amet tegi sellele ligi 5 miljoni krooni suurusele projektile juhi leidmiseks hanke alles siis, kui FIE Siim Sarapuu oli projekti juba ligi aasta otsa juhtinud. Riigihankes nõuti pakkujalt täpselt neid teadmisi ja oskusi, mis Sarapuu oli omandanud sama projekti juhtimisel enne riigihanke toimumist. Praegu töötab Sarapuu tööturuameti Tallinna ja Harju osakonnajuhataja kohusetäitjana.

Tööturu infosüsteemi arendamise projekti puhul ei suutnud audiitorid tuvastada, miks valiti 14 miljoni kroonist projekti juhtima just Kati Kraaving. “Audiitorid ei tuvastanud, et oleks võetud kolme konkureerivat pakkumist, ning ei saanud asjakohast põhjendust, miks Kraaving teenusepakkujaks valiti,” seisab auditis. Kati Kraaving on projekti kontaktisiku ja tollal tööturuametis riigihangete eest vastutanud Patrick Rangi kauaaegne tuttav ühisest trennist. Praegu Rang enam tööturuameti põhikohaga töötaja pole.