Endine maa-ameti peadirektor Kalev Kangur Tallinna ringkonnakohtusse kohtuistungile ei ilmunud. Teda esindas advokaat Marti Hääl, kes apelleeris Kanguri vabastamisel isikuvabaduse piiramisele.

Tema sõnul saab kinnipidamist rakendada kahel juhul: kui on põhjust arvata, et inimene kavatseb pakku minna või uue kuriteo toime panna. “Eeldada, et Kalev Kangur hakkaks praegu uusi kuritegusid toime panema, on sama hea, kui eeldada, et teie või mina seda teeksime,” ütles Hääl.

Prokuratuur tahab Kangurit vahi all hoida nii kaua, kui menetlustoiminguid tehakse, mis ei ole Hääle hinnangul piisav argument inimeselt vabaduse võtmiseks. “Ma olen veendunud, et Kangur vahistati liiga kergekäeliselt,” ütles ta.

Kaitsepolitsei versiooni kohaselt olid supersoodsad maavahetused Kanguri isiklik salaäri ja teda kahtlustatakse 11 miljoni krooni ulatuses pistise võtmises. Kapo väitel tegutsesid Kanguri näpunäidete kohaselt tankistidena ärimehed Einar Vettus, Tarmo Pedjasaar ja Tullio Liblik.

Advokaat tõstatas kohtus ka küsimuse, miks ei ole Liblik koos teiste süüdistavatega vahi all. Vabaduses olles jääb talle võimalus tunnistajaid mõjutada.

Ärimees Einar Vettust esindasid kohtus Tarmo Sild ja Üllar Talviste. Talviste sõnul on Vettusele esitatud kahtlustuse aluseks notariaalselt sõlmitud tehingud, mistõttu on raskesti ettekujutletav tehinguandmete tahtlik moonutamine või hävitamine, mida esimese astme kohus on lugenud Vettuse vahistamise põhjendatuse aluseks.

Kolmandat kahtlusalust Tarmo Pedjasaart eile kohtus esindanud vandeadvokaat Siiri Schneider ütles, et mitte ühtegi reaalsete tõenditega tõendatud kahtlustust ei ole prokuratuur ega juurdlusasutused Pedjasaare vastu esitanud, vähemalt kaitsjale tutvumiseks mitte. Sellises olukorras ei saa kohus aga isikut vahi alla võtta.

“Kaitse arvates on vahistamise põhjuseks see, et uurimisasutused ja prokuratuur loodavad, et nii on võimalik saada temalt sellised ütlused, et ta ennast süüdi tunnistaks. Seda on ka uurimisasutus avaldanud Tarmo Pedjasaarele endale,” teatas Schneider.

Kaitsepolitsei pidas Kalev Kanguri, Einar Vettuse, Tarmo Pedjasaare ja Tullio Libliku kinni 3. oktoobril. Liblik vabastati, ülejäänud jättis kohtunik Margot Mikler kuni pooleks aastaks trellide taha. Ringkonnakohus avalikustab oma otsuse meeste vabastamise kohta kolmapäeval.