Tegemist on küll kõigest 1,3 miljoni kroonise projektiga, kuid sellist asja pole Eesti europrojektidega seoses veel juhtunud, et kõik projektis ette nähtud kulud osutuksid abikõlbmatuks. “See on tõesti minu teada esimene selline juhtum,” ütles auditit juhtinud Mariliis Männik rahandusministeeriumi finantskontrolli osakonnast.

“Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (EAS kuulub selle haldusalasse — toim.) tellis omakorda veel täiendava auditi PriceWaterhouseCoopersilt, kuid sisuliselt jõuti ka seal samale järeldusele.”

Põhjus, miks kõlava nimega projekt võib euroabirahast ilma jääda, on selles, et EAS korraldas projektiga seotud riigihanked valesti. Nimelt ei korraldanud EAS sellesse projekti konsultantide leidmisel avalikku riigihanget, vaid kutsus ühele hankele osalema ainult 10 konsultanti ning teise hanke suunas Inglise firmale Pera Innovation Ltd. Riigihangete läbiviimise reeglite eiramise tõttu ei ole projekti raames tehtud kulud summas 1,35 miljonit krooni abikõlbulikud, kirjutas rahandusministeerium projekti auditis.

EASi direktori asetäitja Ilmar Pralla ütles, et selle aasta alguses tühistas EAS lepingud konsultantidega, kes ettevõtete innovatsiooni hindasid, ning kuulutas välja uue, sedapuhku avaliku riigihanke. “Tõsi, sellel avalikul konkursil osalevad ikka samad inimesed, sest on tingimus, et konsultant oleks läbinud Pera Innovationi koolituse,” ütles ta. Pera Innovationist ei pääse aga üle ega ümber sellepärast, et juba mitu aastat tagasi valis EAS innovatsioonihindamise võimalusena välja just selles firmas kasutatava meetodi.