Tartu Ülikooli haldusdirektor Riho Illak on kindel, et 2000. aastal Rootsis Lundis surnud eestlase Friedrich Fred Raimond Alliku pärandatud kinnistute müügisumma jõuab 20 miljoni krooni lähedale, võibolla isegi üle selle, kirjutab Postimees.

“Püüame mitte kiirustada, sest kinnistute väärtus on pidevalt tõusnud,” lausus Illak.

Friedrich Fred Raimond Allik sündis 1918. aastal Tartus majaomanike panga direktori Oskar Friedrich Alliku pojana. Hugo Treffneri gümnaasiumis ja Tartu Ülikoolis õppinud mees pages 1944. aastal Rootsi, kus temast kujunes tunnustatud eriteadlane naha ja pärgamendi konserveerimise alal.

Poissmehena elanud Allikul polnud pärijaid ja nii andis ta kümme aastat tagasi Tartu Ülikoolile tasuta kasutada vanemailt päritud kinnistud Veski 63 / Kastani 2 ja Tolstoi 12/14 Tartus ning Vapramäe 9/11/13 ja Uuta põik 1 Elvas Peedul.

Tänavu märtsis müüs ülikool neljast kinnistust esimese, Tolstoi tänava kinnistu 3,7 miljoni krooniga. Kõige väärtuslikumaks tõotab kujuneda Veski-Kastani maatükk kahekorruselise amortiseerunud puitelamu ning kolmekorruselise kivimajaga, kus selle sügiseni asus eluruumide kõrval ka TÜ arstiteaduskonna dekanaat.

Raskusi on aga enam kui hektarise soisevõitu maatüki müügiga Peedul Uuta põigus ning 6000-ruutmeetrise kinnistuga Vapramäe tänavas, mille esinduslikem osa on aastakümneid kirjanike suvekoduna pruugitud häärber.

Illaku sõnul ei tõtta aga ülikool kinnistute alghindu, vastavalt 1,2 ja 3,5 miljonit krooni, alandama.