Eesti Panga värske statistika kohaselt on eraisikute laenukoormus kasvanud mai lõpu 59 miljardilt kroonilt 73 miljardile kroonile oktoobri lõpus.

Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Sven Meimeri sõnul käib laenukasv käsikäes majandusaktiivsuse tõusu ja langusega. “Hiljaaegu avaldatud Eesti Panga prognoosi kohaselt on Eesti majanduskasv praegu oma tipu lähedal ja seepärast on ka loomulik, et laenukasvu numbrid on samamoodi tipus,” märkis Meimer. Edaspidi saab laenukasv märkimisväärselt aeglustuda juhul, kui hakkab aeglustuma majanduskasv tervikuna.

Meimer nentis, et praegu on pankade laenuportfellid kinnisvaraga seotud riskide poole liialt kaldu, mis ei ole just kõige parem riskide hajutamine. Samas, kui pangad suudavad edaspidi oma laenuportfelli riske enam mitmekesistada, siis mingit ohtu selle juures täheldada ei saa.

Küsimusele, mida saab keskpank ette võtta eraisikute laenukoormuse kasvu pidurdamiseks, vastas Meimer, et Eesti Pank saab reguleerida üksnes pankade tegevust neile seatavate usaldatavusnõuetega. Praegu on Meimeri sõnul pankade kapitaliseeritus ja likviidsus majanduskeskkonnale sobival tasemel ning lühiajalised riskid on emapankade toel hästi juhitud.