“Kaks aastat on ettevõtjad seda asja seedinud, nad on selle mõttega harjunud ja võtavad seda kui paratamatust,” lausus Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhataja Donald Visnapuu, kes ei osanud öelda, kui paljud ettevõtjad suitsuruumi ehitust plaanivad. “Ei saa öelda, et praegu mingisugust elevust oleks,” sõnas Visnapuu ja lisas, et suitsetamise tõrjumine toitlustusasutustest on paratamatu ning inimeste tervise kaitsele vastu seista pole ilus.

OÜ Hunt Kriimsilm juhatuse liikme Marek Reinaasi sõnul ehitatakse Hella Hundi suitsuruum keldrikorrusele, mida praegu kasutatakse laona. “Ega ta odav lõbu ei ole,” vastas Reinaas küsimusele, kui palju ventilatsiooni väljaehitamine võiks maksma minna. “Ilmselt tuleb sinna investeerida seitsmekohalise numbri eest.”

Hollywood saab ruumiga lihtsalt hakkama

Suitsuruumid tulevad ka BDG hallatavatesse Lounge 8sse ja Club Hollywoodi. Kui palju suitsuruumid maksma lähevad, ei tahtnud klubide juht Mart Eensalu veel öelda. Ta tunnistas, et suitsetajate eraldamine nende jaoks väga keeruline ei ole.

“Kui see võtaks seitsmekohalisi investeeringuid, siis hakkaksime mõtlema, kas teha,” lausus Eensalu. “Need, kes suitsuruumi investeerivad, on võitjad. Olen kuulnud, et päris paljud seda ei tee,” lisas ta.

Üks kohvikupidajatest, kes suitsuruumi ei investeeri, on Toomas Peterson — Tallinnas Narva maantee alguses asuvas Cafe Petersonis pole võimalik sellist juurdeehitust teha.

“Ega ta eriti loomulik pole, et suitsetajad surutakse mingisse tõmbekappi. Kohvikukultuuri juurde on läbi sajandite tubakas kuulunud,” tunnistas Peterson. Ta ennustas, et esialgu võib suitsukeeld käibele pisut mõjuda, kuid hiljem tuleb käive tagasi. “Tendents on ikkagi selle poole, et võetakse õllekruus ja minnakse tänavale.”

Kilk kaotab Ammende Villas sigaritoa

Ettevõtja Rein Kilgi sõnul on tegemist täiendava probleemiga ning ettevõtjad peavad seaduse nõudmistega kohanema. Suitsetamiskohad tulevad ka tema kõrtsidesse, Pärnu Ammende Villast kaob aga sigarituba.

“Tuleb luua sellised kambrid, kus on eriventilatsioon, ja inimene poeb sinna sisse. Eks ta natuke kentsakas on,” arutles Kilk.

väljavõte uuest tubakaseadusest
5. juunist peab kohvikutes olema suitsetajatele oma ruum

• Toitlustusettevõttes on suitsetamine lubatud üksnes suitsetamiseks ettenähtud suitsetamisruumis või toitlustusettevõtte müügikoha vahetus läheduses väljaspool siseruume asuval hooajalisel laiendusel.
• Suitsetamisruumis ei toimu toitlustamist, mille korral müüakse toitu koos valmistamise ja serveerimisega kohapeal tarbimiseks või serveerimisega kohapeal tarbimiseks.
• Müüjal on õigus jätta teenindamata isik, kes eirab toitlustusettevõttes suitsetamise kohta kehtivaid keelde ja piiranguid, ning nõuda selle isiku lahkumist.

Allikas: Riigi Teataja

Taust

• Iirimaa keelas töökohtades ja baarides suitsetamise 2004. aastal, aastaga vähenes sigarettide ostmine seal viiendiku võrra, mistõttu jäi riigil saamata kaks miljardit krooni tubakaaktsiisi.