“Meie ettevõtted kaotavad ekspordis, nad pole enam nii edukad,” tõdes Hansapanga analüütik Maris Lauri, kelle sõnul on Eesti ettevõtjad viimase aastaga kaotanud positsioone ka siseturul. “Samas importkaubad muutuvad konkurentsivõimelisemaks ja hakkavad kohalikku tootmist välja tõrjuma,” lausus Lauri, kelle sõnul on eratarbimine Eestis kasvamas laristamiseks, mis kasvatab inflatsiooni ning mille najal omakorda on hea hindu tõsta.

“Inimestel tasuks arutleda, kas tasub raha niisama sirgeks lüüa või mõelda ka säästmise ja tuleviku kindlustamise peale,” manitses Lauri, kes on varem soovitanud ettevõtjatel mõelda rohkem investeerimisele ja kulude kärpimisele ning vähem hindade tõstmisele.

“Elu on natuke liiga hea,” nõustus ASi Hansa Candle omanik Tarvo Moss Lauri mõttega, et Eesti kauba konkurentsivõime hakkab langema. Tööjõudu on raske saada, see kallineb, teenused Eestis samuti kallinevad ja on kohati raskesti kättesaadavad. Lisaks on kinnisvaraturg ja börs tema hinnangul liialt õhku täis. “Tööl pole mõtet ju käia, börsil teenib paremini,” sõnas Moss, kes viibis eile Indoneesias, kus ta uuris uue tooraine kasutuselevõtu võimalusi.

“Ainult selles suunas kogu tegevus käib,” kinnitas Moss tulevikku investeerija innovatsioonile panustamise vajalikkust. Mullu investeeris Hansa Candle 20 miljonit krooni.