“Need statistikaameti andmed on täielik jama,” ütles Jõgeva maavanem Aivar Kokk. “Kas need ametnikud üldse saavad aru, millele nad alla kirjutavad? Olen ise ettevõtete omanik — kõik firmad otsivad tööjõudu.”

Statistikaameti andmetel oli töötuse määr 16-64aastaste inimeste hulgas Ida-Virumaal 12,4% ja Jõgevamaal 13,3%, Eestis kokku oli töötus mullu 5,9%.

“Need numbrid ei suuda mind enam isegi rivist välja viia. Eelmisel aastal ahmisin rohkem õhku — mõtlesin, et kas mäluga on midagi juhtunud,” lausus Kokk, kes lubas andmed sisse kirjutada oma vabariigi aastapäeva kõnesse. “Tahan näha, kas ettevõtjad hakkavad vilistama,” lisas ta.

Statistikud peavad oma andmeid täpseks

Statistikaameti juhtivstatistiku Ülle Pettai kinnitusel on nende andmed siiski adekvaatsed. Tööturuameti numbrid on väiksemad, sest inimesed ei võta end tihtipeale töötuna arvele. Tööturuameti andmetel oli registreeritud töötus Ida-Virus aasta lõpus 4,5%, Jõgevamaal 2,2% ja Eestis kokku 1,8%.

“Nad ehk ei jälgi pidevalt töötust ja kord aastas ehmatavad, kui neid numbreid näevad,” kommenteeris Pettai maavanemate usku, et tegelikult on tööpuudus väiksem. “Eks kõik maakonnad tahavad paremad välja paista, kui nad tegelikult on.”

“Jälgin iga kuu töötuse andmeid, ja juba aastaid,” sõnas Ida-Viru maavanem Ago Silde, kelle hinnangul on töötuid Ida-Virumaal umbes 3%. Silde toetub tööturuameti numbritele, pidades neid konkreetsemaks.

Vabad käed ei vasta ettevõtja vajadustele

“Ma ei taha öelda, et statistikaamet jaburat tööd teeb, aga nende andmed on üldisemad. Kasutan ise tööturuameti andmeid, sest seal on konkreetsed inimesed arvel,” rääkis Silde.

Pettai sõnul ei saa eeldada, et kõrge tööpuudus paari aastaga kolinal kukub, muutused tulevad järk-järgult. Lisaks kerkib aina enam päevakorda struktuurse tööpuuduse teema — vabad töökäed ei vasta ettevõtjate vajadustele. “Ei saa ju panna lihttöölist tippspetsialistiks,” sõnas Pettai.

“Ma oleks ka oodanud teisi numbreid — 13% on natuke hirmutav ega peegelda vast päris tegelikkust,” arvas ASi Põltsamaa Felix juht Anti Orav. “Vaatlejana arvan, et nii suur see number küll ei saa olla.”

Taust

• Töötuse määraga tähistatakse töötute osatähtsust tööjõus. Statistikaameti andmetel oli mullu 15-74aastastest inimestest tööga hõivatud 646 000, töötuid 41 000 ja mitteaktiivseid (kodused, heitunud, õppijad) 362 000.