“Ühest küljest on meil paasi hästi palju, aga samas pole seda eriti kusagilt kaevandada,” ütles OÜ Merko Kaevandused juhatuse liige Peep Siitam. “Pole ühtegi sellist omavalitsust Tallinna ümber, mis eelistaks lubjakivi kaevandamist majade ehitamisele.”

Näiteks Harku vallas ongi kerkinud kaks elurajooni kohale, mille riik on määranud potentsiaalseks maardlaalaks. Pangapealse elurajooni kunagine arendaja Hiid Lepalaan pole aga kuulnudki sellest, et mõned aastad tagasi püsti pandud majade alt oleks saanud hoopis paekivi kaevandada. “Tegin kõik nõuetekohaselt ja paekarjäärist pole minu kõrvad küll midagi kuulnud,” sõnas Lepalaan.

Harku valla abivallavanem Sulev Roos tõdes, et määratud maardlaalale on tõesti ehitatud elamuid, kuid 90ndate keskel, kui maju kavandati, riik sealsetest paevarudest ei rääkinud.

Kemplemine karjääri ehitamise üle käib ka teistes Tallinna lähivaldades. Nii Merko kui ka Eesti Ehitus tahavad koostöös Paekivitoodete Tehasega hakata paasi kaevandama Nabalas, kuid kohalike vastuseisu tõttu asjad venivad.