Kokku sai Eesti eelmisel aastal Euroopa Liidult (EL) abirahadena ligi miljard krooni, kõige enam toetati keskkonna-, transpordi- ning haridusprojekte. Ka sel aastal tuleb Eestisse ainuüksi suuremate, nagu Phare, ISPA, SAPARDi programmi raames vähemalt miljard krooni, selle hulka pole arvestatud raha, mis tilgub lisaks muudest abi-, koostöö- ja vahetusprogrammidest.

Kohalikele omavalitsustele oma reisiprogramm
Kohalike omavalitsuste töötajatele ja linnakodanikele sõpruslinnades konverentsidel, seminaridel ja õppevisiitidel käimiseks on mõeldud Town-twinning’u programm. On hea, kui seminarid toimuvad näiteks teemadel “ELi tulevik”, “ELi ühisraha” või “Rassismi ja sallimatuse vastane võitlus”. Raha jagamisel on eelistatud projektid, milles osalejad kuuluvad sotsiaalselt tõrjutute gruppi.

Omavalitsuste reisiprogramm toetab partnerite leidmist Kesk- ja Ida-Euroopa riikides, Baltimaades, Küprosel, Maltal ja Türgis. Maksimaalne ELi-poolne toetussumma seminari korraldamiseks on 785 000 krooni.

SAPARDi käimasaamiseks kulus kümneid miljoneid kroone
Juba üle-eelmisel aastal kohe-kohe käivituma pidanud SAPARD-programmi ettevalmistamiseks on riigieelarvest kulunud kümneid miljoneid kroone ning loodud terve bürokraatiamasin.

SAPARDi raames annab EL igal aastal Eestile 190 miljonit krooni tingimusel, et Eesti lisab sellele summale omalt poolt veel 60 miljonit.

Selle 250 miljoni krooni jaotamiseks töötab Tartus põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis (PRIA) kümneid ametnikke ning hulk büroosid. Näiteks SAPARDi toetuste kontrolli büroo vaatab, et euroraha taotleja ikka õigeid andmeid esitaks ja raha sihipäraselt kasutaks, SAPARDi toetuste büroo võtab vastu rahataotlusi ning annab neile hinnangu.

Leonardo da Vinci kutsehariduse hüvanguks
Leonardo da Vinci koostööprogrammi raames saavad Eesti kutsekoolide õpilased ja õppejõud igal aastal rohkem kui 10 miljoni krooni eest välismaal praktikal või stazheerimas käia.

Leonardo programm on mõeldud ettevõtetele ja organisatsioonidele, eraisikud selles osaleda ei saa. Eestist on vahetusprojektide kaudu viibinud välismaal praktikal või stažeerimas üle 550 inimese.

Socrates kõikidele õppuritele
Socrates on ELi koostööprogramm hariduse valdkonnas, mis koosneb 8 kõlava nimega alaprogrammist. Socratese abil õpib praegu välisülikoolides 265 üliõpilast, kes programmi abil saavad keskmiselt kuus 2270 krooni stipendiumi.

Socratese programmi kaudu saadav toetus katab reeglina vaid osa kavandatavatest kuludest, nagu näiteks personalikulud, reisi- ja elamiskulud, varustuse ja dokumentatsiooniga seotud kulud või õppemaksu. Keskmine toetus üksikisikule täiendkoolitusel või õppevisiidil osalemisel on 15 000 krooni.

Kultuurile 2 miljonit krooni
Raamprogramm Kultuur võimaldab Eesti kultuuriala ettevõtjatel saada toetust 2 miljonit krooni aastas. Enamik sellest rahast on tegelikult pärit riigieelarvest, sest programmis osalemise eeltingimuseks on riigi sissemaks. Eesti osa on 130 000 eurot ehk 2 miljonit krooni, millest osa omakorda on Phare programmiga EList saadud. Sissemakstud raha ei pruugi siia tagasi jõuda, kui Eesti ettevõtjate projektid pole piisavalt head.

Kultuuri programmi raames saavad toetust ainult üle-euroopalised koostööprojektid, millest peab reeglina osa võtma vähemalt neli koostööpartnerit neljalt maalt. Eraisikud programmides osaleda ei saa, tegemist peab olema riiklike või erasektori ühenduste, organisatsioonide, liitudega.

ISPA raha võib pettuse tõttu Eestisse tulemata jääda
Kuu aega tagasi rõõmustas ISPA programmi koordineeriv rahandusministeerium, et programmist tulevate kümnete miljonite kroonide eest saab lappida Ikla–Tallinna maanteed. Praeguseks on maanteeremondiks tulema pidanud raha saatus aga lahtine, sest Euroopa Komisjonil on tekkinud kahtlus, et maanteeameti korraldatud ehitaja leidmise konkurss polnud erapooletu.

Teadlastel on võimalus haugata tükk määratu suurest rahast
Kohmaka nimega Viiendast Raamprogrammist (5RP) on Eesti teadlastel ja uurimisasutustel samadel tingimustel mis ELi kolleegidelgi haugata tükk 233 miljardi kroonisest rahasummast.

5RP on mõeldud teadlastele ja uurimisüksustele rahvusvaheliste koostööpartnerite leidmiseks. 5RP raames on võimalik raha saada ka üksikteadlastel, eriti nooremteadlastel (kuni 35aastased) uurimistööde läbiviimiseks mõnes ELi teadusasutuses.

Pharest tuleb 60 mln krooni ELiga liitumise kiirendamiseks
Sel aastal tuleb Phare programmide raames Eestisse 380 miljonit krooni euroraha, millest kõige suurem osa, 57 miljonit krooni, peaks minema Eurointegratsioonibüroo projektile, mille abil kiirendada Eesti liitumist ELiga.

Eelmisel aastal tuli Eestisse Phare programmidega 450 miljonit krooni. Käivitumas on Phare Accessi programm, mis on mõeldud mittetulundusühingutele ning mille aastane maht on 14 miljonit krooni. Ajavahemikul 1992–1999 on Eesti saanud ELilt Phare programmi raames 2,8 miljardit krooni.