Paari nädala eest said kokku ooperipäevade korraldaja ja Saaremaa Muusikahariduse SA võlausaldajad, peamiselt reisifirmad ning majutusasutused, aga ka Vjatšeslav Leedole kuuluv Saare Finants. Võlasummad jäävad vahemikku tuhandest kroonist kuni poole miljonini, kokku on 24 ettevõtjal ooperipäevade korraldajatelt saamata koos viivisega ligi 1,2 miljonit krooni.

Saaremaa Muusikahariduse SA asutaja ning tegevjuht on pikaaegne koorijuht ning muusikapedagoog Ludmilla Toon, kes on valitud ka Saaremaa aasta naiseks.

Kuigi probleemid arvete tasumisega ei ole kohalikele juba aastaid mingi saladus, on Kuressaare linn üritust ikka rahaliselt toetanud. Eelmisel aastal 150 000 krooniga. Kuressaare volikogu revisjonikomisjon tegi rahaeraldise kohta revisjoni, mille tulemuste kohta ütles komisjoni esimees Lea Kuldsepp, et 66 000 krooni sihipärane kasutamine on siiani tõestamata.

Sel aastal andis linn raha juba 250 000 krooni, seda aga Ludmilla Tooni tütre Mariliis Tooni MTÜ-le Operfest. Paraku jäävad aga ooperipäevad sel aastal toimumata, sest Operfest ei saanud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) loodetud 0,6 miljoni kroonist toetust. Järgmisel aastal on festivali lubanud korraldada Eesti Kontsert.

Kuressaare abilinnapea Argo Kirss ütles, et kui festivali juuli lõpus ei toimu, siis korraldajaga sõlmitud lepingu järgi peavad nad raha tagastama.

Ludmilla Tooni eile telefoni teel tabada ei õnnestunud.

Kommentaarid

Angela Nairis, OÜ Reisibüroo Mere omanik, saamata 85 000 krooni
Saarlased on ühed kummalised inimesed, heas mõttes, ja seda ka ettevõtluses. Usutakse suulisi lubadusi ja usaldatakse rohkem inimesi, kuid igal asjal on piir. Meil on väike firma ning see on ühe talve üleelamise raha. Olen seetõttu pidanud ka võlgu võtma.

Allar Allese, Saare Hotell ASi juhataja
Meile ollakse võlgu koos viivisega juba üle poole miljoni krooni. Väga optimistlikud me raha saamisel ei ole.