Üks Harku elanik tarbis eelmise aasta septembrikuust tänavu augustini kõige rohkem elektrit. Teiseks jäid Viimsi ning kolmandaks Kiili valla elanikud.

“Üks oluline põhjus, miks Tallinna ümbruses olevad vallad tabeli eestotsast leiame, on see, et sinna on ehitatud suur hulk eramaju, millest enamik on elektriküttega. Seal on jõukama elanikkonna kodud, samal ajal kui näiteks Kagu- ja Lääne-Eestis on, noh, majanduse areng tagasihoidlikum,” räägib TTÜ elektroenergeetika instituudi energiasüsteemide õppetooli dotsent Peeter Raesaar.

Samas toob ekspert välja võimaluse, mida kutsub alguses kommertskaoks, kuid mis lihtsas maakeeles on tema sõnul elektrivargus. “Sellise väitega peab aga ettevaatlik olema,” märgib ta juurde ning lisab, et valdades, mis tabelis tagapool, võivad olla elanikel vanad elektrimõõdikud, mis ei tööta enam nii nagu helgel kommunismiajal. “Käivad aeglasemalt ja ei kajasta päris õiget näitu,” räägib Raesaar.

Kui keegi on huvitatud elektritarbimise vähendamisest, pakub Raesaar välja viisi, mis võib aga mõnele tülikas tunduda. “Tean, et inimesed on hakanud ehitama endale puuküttega ahjusid, kuid jõukamad inimesed võivad seda pidada ebamugavaks. Üsna tülikas on kütte varumine, selle riita ladumine ning ka tuppa toomine talvel lume alt,” ütleb ta.