“Lepingud on üles öeldud ja ülesütlemised jätkuvad,” tutvustab Eesti kalaliidu juht Valdur Noormägi hetkeolukorda, kirjutab Ärileht.

Noormägi on natuke pahane vahepeal kõlanud väidetele, nagu Eesti toiduainete eksport ida poole paraneks. Kaks nädalat tagasi käisid Eesti kalatootjad Moskva suurel toidumessil ega toonud sealt kaasa häid uudiseid.

Eesti kala peeti küll maitsvaks ja selgituseks kaasa võetud film aprillirahutustest leidis samuti mõistvaid vaatajaid, kuid müüki pole.

Kõige valusamalt on kannatanud konservitegijad, näiteks Eesti suurim konservivalmistaja Maseko, kelle toodete siltidel on valmistaja asukoht kõigile näha. Vähem probleeme on olnud külmutatud räime ja kilu müüjatel.

Tegutseda on küll keerulisem — järjekorrad piiril ja tuleb olla ettevaatlikum. Kuna aga nende kauba puhul ei paista päritolumaa niivõrd välja, saab edasi toimetada küll.

Eesti tühiku Vene turul on täitnud Läti ja Poola. Sealsamas Moskva messil ironiseerisid Läti kalatöösturid eestlaste üle: “Peaks teile tänutäheks ühe samba püstitama.”