Eelmisel nädalal rabas Tallinna linnapea Edgar Savisaar oma alamaid kolme võimsa maksutõusu-uudisega: bussipiletite hinnad +20 protsenti, parkimine +50 protsenti ja maamaks +150 protsenti.

Uudisele järgnenud meelepaha- ja kriitikalaviin põrkas kõigile nii tuttava k-demagoogia vastu. Viimasest saime teada, et hoopis valitsus on see paha, kes täiesti põhjendamatult aktsiise tõstab ja et Tallinna linnavalitsus kergitab maamaksu vaid ülla eesmärgiga — nimelt koitvat tänu sellele nüüd lõpuks paljudele tallinlastele võimalus saada kanalisatsioon. Ning et pensionäridel pole üldse vaja muretseda, kuidas nad jõuavad maamaksu maksta, sest linnavalitsus maksab nende eest. Parkimine olevat linnavalitsuse teatel Helsingis ka pärast hüperhinnatõusu nagunii kallim kui Tallinnas ning seega pole ka selles maksutõusus midagi halba või erakorralist. Täpsustuseks — viimane linnavalitsuse väide on sulavale, sest mistahes Helsingi paigas on parkimine tunduvalt odavam kui tuleval aastal Tallinnas.

Tegelikult peidab linnavalitsuse maksutõusukava vaid üht sõnumit — Savisaar on nende maksutõusudega viinud ellu oma ammuse unistuse kehtestada astmeline tulumaks. Löövad need maksutõusud ju kõige enam keskmisest rohkem teenivat (ja nagunii juba rohkem makse maksvat) inimest, kes on endale soetanud maalapikese Tallinnas ning satub ka kesklinna oma autoga. On väheoluline, et esialgu kehtib taoline “astmeline tulumaks” vaid Tallinnas, sest küllap leidub juba lähitulevikus sellele järgijaid ka teiste K-linnade seas. Tehtud!