OÜ SMS Laen on tegevdirektor Aaro Sosaare sõnul sel aastal andnud laenu veerand miljardit krooni ning oma turuosaks hindab ettevõte 55 protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tegemist pole rahaga, mis praeguseks hetkeks on väljas, vaid aastas antud laenude kogumahuga,” täpsustas Sosaar. “Turu kohta teeme järeldusi muu hulgas inkassofirmade andmete järgi.” Kliente on ettevõttel juba praegu üle 42 000, aasta lõpuks peaks kolm tuhat juurde tulema.

SMS Laen kavatseb sama ärimudeli viia ka lõunanaabritele, sest eeloleval aastal kavatsetakse teenus avada Lätis ja seejärel Leedus. “Plaanid on meil ambitsioonikad. Mis puudutab börsileminekut, siis ei pruugi me seda teha Eestis, vaid näiteks Londonis,” kõneles Sosaar.

Suuremaks SMS Laenu konkurendiks on tegevdirektori hinnangul Credit 24 ja Raha 24, ülejäänute osakaal on väiksem. Samas lausus ka Monetti.ee juhatuse liige Helen Veski, et ettevõte peab ennast kolme suurema hulka kuuluvaks.

Üleeile riigikogus vastu võetud rahapesu ja terrorismi vastu võitlemise seadus paneb ettevõtetele kohustuse esmakordsel krediteerimisel laenuvõtjaga silmast silma kohtuda.

SMS Laen indentifitseerib Sosaare sõnul niigi kliendid ja laenusoovijale tehakse enne raha väljastamist kontrollkõne. “Eesti on rõhutanud e-arengu olulisust, ent seadus on selles osas samm tagasi. Tekib küsimus, kuidas on võimalikud e-valimised, kui e-laenamine võimalik ei ole. Aga turusolkijatest, kes on andnud seni laenu ilma isikut kindlaks tegemata, saab uue seaduse mõjul siiski ilmselt lahti,” rääkis ta.

Ehkki Monetti.ee osanik on ka Soome samanimeline firma, kuulub enamik sellest tuntud autoärimehe Raivo Aavisto osaühingule Brandberg. “Rahapuudust meil ei ole,” lausus Monetti juhatuse liige Helen Veski.

Kaubamärgi Omaraha.ee all tegutsev Koduliising kuulub Arne Veskele, kes on Entre kodutehnikaketi omanik ning enamusosanik maakonnalehes Lääne Elu.

Veske teatas, et kiirlaenuäri on temale lihtsalt kõrvaltegevusala. “Meil oli liisingu pakkumine varem olemas ning kiirlaen on selle laiendus,” selgitas ta.

Käibeid Veske avaldada ei soovinud, soovitades ära oodata majandusaasta aruande. Samamoodi kui Veske ajab meediaäri ka Euro24 nime all tegutseva Krediidikassa osanik Hans H. Luik.

Lisaks pöörleb kiirlaenuäris kinnisvaraga teenitud raha, Ferratum ning Credit24 kaubamärgi all tegutsev Mobile Credit Baltic tuginevad aga väliskapitalile.