Mittetulundusühingu Taara Liit juhi Peeter Roosalo teatel jõudsid liidu liikmed seisukohale, et senise käitlushinnaga 0,27 krooni ühiku kohta ei ole taaraettevõtjatel majanduslikult võimalik enam käsitsi vastuvõtu teenust osutada. Sealjuures maksab OÜ Eesti Pandipakend automaadiga vastuvõtul 0,44 krooni ühiku kohta, kirjutab Pärnu Postimees.

“Eesti Pandipakend ei ole vaatamata MTÜ Taara Liidu palvetele selgitanud, milliste näitajate või metoodika alusel on see hüvitise määr saadud,” kommenteeris Roosalo. “Hüvitise suuruse on määranud Eesti Pandipakend ühepoolselt, samuti on Eesti Pandipakend keeldunud ilma igasuguste põhjendusteta hüvitise määra tõstmast.”

Eesti Pandipakendi tegevjuhi kohusetäitja Kaupo Karba selgitas, et riiklikult taara käitlushindu ei määrata, vaid need lepitakse kokku läbirääkimistel kaupmeestega. Praegune kokkulepe kehtib 2006. aastast.

“Taarapunktid on taara tagastuse ahelas ainukesed, kel puudub seadusandlik kohustus taarat kokku osta, nad teevad seda ärilistest huvidest lähtuvalt,” ütles Karba. “Samal ajal on kaupmeestel see seadusest tulenev kohustus ning neile kaetakse vastuvõtuga seotud otsesed kulud.”

Karba lisas, et tänu kauplejatega sõlmitud kokkuleppele ei saagi Eesti Pandipakend maksta taarapunktidele senisest kõrgemat käitluse tasu, sest see läheks vastuollu võrdse kohtlemise printsiibiga, mida eeldab kehtiv seadusandlus.