Maagaasi impordihind Euroopasse tõusis gaasimonopoli Gazprom andmetel juuni alguses 410 dollarile tuhande kuupmeetri eest. Sel aastal tõuseb näiteks Soome müüdava gaasi hind gaasifirma Gasum hinnangul veel kolmandiku võrra, kirjutas Turun Sanomat.

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ütles, et Venemaalt Euroopasse tarnitava maagaasi hinda tõstis kütteõli hinnatõus Hollandis Rotterdamis ning oktoobrist tõuseb gaasi hind ka kodutarbijatele Eestis. “Meil on gaasiostu valem, see on ka Soomes,” ütles Kotov. “Kütteõli hind, mis tõusis Rotterdamis, on gaasiostu valemi komponent,” kommenteeris ta Venemaalt Euroopasse tarnitava maagaasi hinna tõusu.

“Gaasi impordihind arvutatakse valemiga, milles üks komponent on kütteõli hind. Näiteks 2007. aasta juunis oli õli hind 310 dollarit tonni eest, eile (üleeile — toim) tõusis aga 700 dollarile tonni eest,” selgitas Kotov.

“Kodutarbijate hinnatõus tuleb oktoobrist ja praegu ootame konkurentsiametilt kooskõlastust. Vabatarbijatega on hinnad lepingulised, mis fikseeritakse kõigi klientidega eraldi lepingutes. Vabatarbijad on kõik ettevõtted alates restoranidest, hotellidest ning lõpetades tööstusettevõtete ja elektrijaamadega. Vabatarbijate lepingutes kasutame samuti hinnavalemeid. Milline on hinnatase sügisel, on raske prognoosida. Hind võib kõikuda nii üles kui ka alla,” rääkis ta.