“Hindade alanemise tõttu ei näe omanikud korteri müügil mõtet ja üürivad selle hoopis välja,” viitas BREC Kinnisvara osakonnajuhataja Iiris Roosimägi üüriturul valitseva ülepakkumise põhjustele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Näiteks kesklinnas on uute korterite hinnad langenud lausa 30 protsenti. Nii tõi Roosimägi näite, et kui algul võis Juhkentali tänava majas kolmetoalise korteri välja üürida 10 000 krooni eest kuus, siis nüüd ei tunta selle vastu huvi isegi mitte 7000-kroonise üüri korral.

Roosimägi osutas, et uutest korteritest lahtisaamise nimel on isegi selleni mindud, et algul pakutakse inimesele võimalust teatud ajaks korter üürida ning üürisumma läheb ostu-müügihinna sisse. “Nii loodetakse, et korter hakkab vahepeal meeldima,” rääkis ta. “Üürnik aga loodab, et korteri hind langeb veel oluliselt, et see siis ära osta.”

Eesti suuruselt viienda kinnisvaraettevõtte ERI Kinnisvara Põhja-Eesti tegevjuht Andres Teder ütles, et praegune ülepakkumine üüriturul on kestnud juba pikemat aega. Tema sõnul korterite müük kiratseb, kuna ostuhuvilised ootavad, et hinnad langevad veelgi. “Loomulikult räägib kaasa ka ebakindlus — paljud ei tea, mis töökohast saab. Teised jälle ostaks, aga laenusummaga enam välja ei tule,” tähendas ta.

Teder märkis, et ülepakkumisest tingituna on üürihinnad võrreldes eelmise aasta augustiga langenud keskmiselt 25 protsenti. “Mis võib veel üürituru hindasid mõjutama hakata, on sügisene küttehindade tõus,” osutas ta. “Küttekulu tõustes hakkab üürnik vaatama ka seda, kus ta vähem peab maksma.”

Uus Maa: üürid kuni 1500 krooni võrra odavamad

* Tallinna üürikorterite turul valitseb aktiivne kauplemine. Käesoleval aastal on pakkumine siiski olnud suurem. Korterite müügituru madalseisu tõttu otsustavad mitmed omanikud korteri hoopiski üürile anda.

* Kõige enam pakutakse kortereid üürida kesklinnas, kus mais ja juunis jäid pakkumised 800–900 korteri vahele. Kesklinnas uutes elamutes paiknevate korterite pakkumine moodustab umbes 25% kogupakkumisest.

* Magalates ja äärelinnas on see näitaja oluliselt väiksem, kuna seal moodustavad lõviosa tüüp- ja vanemates elamutes paiknevad korterid. Kuna pakkumine on suurenenud kiiremini kui nõudlus, on alust üürihindu alandada.

2008. aasta jooksul on korterite üürihinnad Tallinnas langenud 500–1500 krooni korteri kohta, umbes 20–25%.

* Korterite üüriperioodid on viimase kahe aasta jooksul pidevalt pikenenud: 2006. aastal oli keskmine periood pool aastat kuni aasta, 2007. aastal 1–1,5 aastat ning praegu juba kuni kaks aastat.

* Allikas: Üürikorterid Tallinnas 2008. a II kvartalis, Uus Maa