“Kavandasime esialgu võtta dividende vaid 86 miljonit krooni. Mõistes rasket olukorda riigieelarve tulude poolel, andsime läbirääkimiste käigus juurde 248 miljonit krooni,” rääkis ministeeriumi esindaja Gea Otsa.

Rahandusministeeriumi pres­siesindaja Piret Seemani sõ­nul väheneb dividendide maht peamiselt riigiettevõtete väiksemate kasumite ja suuremahuliste investeerimisplaanide tõttu.

Investeerimisvajadustele viitasid omanikutulu maksmisest rääkides ka ettevõtted ise. Eesti Lootsi nõukogu esimees Kalev Lillo märkis, et ettevõte on viimase kolme aasta jooksul ostnud kokku kuus uut lootsilaeva.

“Oleme investeeringuid fi­nant­seerinud ka laenuga. Meil lihtsalt ei jää vaba raha, et maksta dividende,” rääkis Lillo. Ta li­sas, et firma tegi ministeeriumile esialgu ettepaneku maksta viis miljonit krooni, ent summa kasvas kaheksa miljonini.

Möödunud majandusaasta eest maksis firma riigile 20 miljonit krooni. Selle tasumiseks pidi Eesti Loots laenu võtma.

Samamoodi on riigile tulu maksmiseks laenu võtnud Tallinna Sadam, kellelt küsitakse järgmisel aastal nii nagu tänavugi 100 miljonit krooni.

“Oleme palunud makstavate dividendide summat vähendada,” lausus ettevõtte finantsjuht Marko Raid. “Kui raha jääb puudu, siis on iga äravõetav kroon liiga palju, sest selle võrra rohkem tuleb kaasata laenuraha.”

Raid lisas, et laenu võtmine ei ole hea lahendus, sest raha hind on praegu väga kõrge.

Eesti Energia, kes pidi 2008. aasta eest riigile maksma 652 miljonit krooni dividende, pääseb järgmisel aastal eeldatavasti enam kui viis korda väiksema, 123 miljoni kroonise kohustusega.

Ettevõtte finantsjuht Margus Kaasik selgitas, et Eesti Energia dividendimaksed on osalt vä­he­nenud seetõttu, et Euroopa Liit on firma saastekvooti kärpinud.

“Selle asemel et kvoote müüa, pidime neid hakkama ostma. Selleks on tänavu kulunud mitusada miljonit krooni,“ sõnas Kaasik. “Kvoodimüügi kõr­g­het­kel, 2006.–2007. aastal, tee­ni­sime müügist umbes kaks miljardit krooni.”

Sel aastal ootab firma 800 miljonit kroonist kasumit. See aga ei tähenda, et raha jääks ettevõtte arvele seisma.

Kaasiku sõnul kasvavad Eesti Energia investeeringud pidevalt. Kui eelmisel aastal investeeriti kokku 2,7 miljardit krooni, siis tänavu on juba paigutatud üle nelja miljardi krooni. Järgmisel aastal on oodata kasvu jätkumist.