IRLi põllumajanduspoliitika ühele peaideoloogile, põllumajandusministri endisele nõunikule Alar Opparile on esitatud kahtlustus pistise võtmises. Oppar töötas ministri nõunikuna alates Seederi ametisse asumisest kuni tänavu aprilli keskpaigani. Seejärel asus Oppar tööle Taani ärimees Thorben Gronkjaeri kalandusettevõttesse.

Nõunikuametis promos Oppar aktiivselt Gronkjaeri plaani rajada Audru kanti hiiglaslik 1,5 miljardi kroonine kalakasvatus. Töökohti looks uus ettevõte kuni 400. Kasvatuse 10 000tonnine maht ületaks Eesti praegust aastatoodangut rohkem kui 15 korda.

Umbes samal ajal, kui avalikkus sai teada kasvatuse rajamise kavast, töötati välja Eesti kalanduse arengukava, kirjutavad rahvaliitlastest riigikogu liikmed arupärimises. Aastani 2013 on Eesti kalandussektorit võimalik Euroopa Kalastusfondist toetada 1,3 miljardi krooniga. Koos Eesti riigi kaasfinantseeringuga teeb see keskmiseks aastatoetussummaks 230 miljonit krooni.

Toonane ministri nõunik Oppar ei varjanud, et investorite soov on saada võimalikult palju kalandustoetusi.

Praegu kuulub IRLi liige Oppar 18 kalandusfirma juhatusse. Ta ütles, et kahtlustused on absurdsed. “Minu praeguseid sissetulekuid käsitletakse kui pistist,” lausus ta. “Olen veendunud, et süüdistus vajub kokku.” Oppar ütles, et ta ei tegelenud kalandusega nõunikuna üldse. “Ma pole pädev tegema selle valdkonna seadusi, kalanduse arengukava oli valmis, kui tööle asusin. Tegelesin maaelu arengukavaga.”

Seederi sõnul ei kuulunud kalandusvaldkonna küsimused Oppari tööülesannete hulka. “Tal ei olnud võimalik mõjutada ministeeriumi kalanduspoliitilisi otsuseid,” ütles Seeder riigikogu ees. “Mul puudub info, millal Oppar otsustas vahetada töökohta, kas lahkumisavaldust esitades või tunduvalt varem.”

Mis on mis
Kes teeb, see jõuab

Alar Oppariga seotud kalafirmad
* Fjordfresh Holding
* Estonian Turbot Farming
* Estonian Turbot Broodstock
* Estonian Perch Farming
* Domsea Production
* Estonian Pikeperch Farming
* Estonian Turbot Production
* Estonian Pikeperch Production
* Estonian Pikeperch Broodstock
* Estonian Perch Broodstock
* Estonian Pikeperch Hatchery
* Domsea Hatchery
* Domsea Broodstock
* Estonian Perch Hatchery
* Domsea Farming
* Estonian Turbot Hatchery
* Estonian Natural Fertilizer
* Fjordfresh Sales

Allikas: äriregister