Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis ministeeriumitele kooskõlastamiseks energiamajanduse ja elektrimajanduse riiklikud arengukavad, mille kohaselt hakkab 2023. aastal Eestis tööle aastas 600 MW elektrit andev tuumaelektrijaam, vahendab Eesti Päevaleht Online.

Tuumajaama ehitamiseks tarvilike seadusemuudatuste kavandamine peaks arengukava kohaselt algama juba 2009. aasta juulis ning muudatused ise peaks valmima 2012. aastaks.

Kõrgkoolid peaks tuumajaama tööle sobivaid inimesi koolitama hakkama juba veelgi varem: arengukava kohaselt peaks energeetika õppekavadesse olema tuumaenergeetika suund loodud 2011. aastaks.

Majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsleri Einari Kiseli sõnul on tuumajaama valmimine 15 aasta pärast tõsiseltvõetav plaan.

Tuumajaama rajamine ei ole siiski kindel. „Loomulikult on võimalik ilma tuumajaamata läbi saada, aga majanduslikult on võimalik ja mõttekas vaadata tuumajaama poole,“ sõnas Kisel.

„Ehitamine sõltub oluliselt poliitilisest tahtest, sobiva tehnoloogia valmimisest, sotsiaalsest aktsepteeritavusest, konkreetsest asukohavalikust, vastava kvalifikatsiooniga inimeste ning institutsioonide olemasolust, radioaktiivsete jäätmete käitluse korraldusest ja paljust muust,“ loetles Einari Kisel tuumajaama ehitamisel kerkivaid küsimusi.

Väheoluline pole ka rahaküsimus. „Tuumajaama konkreetset maksumust on väga raske hinnata, aga suurusjärk on umbes üks miljard eurot ehk 15,5 miljardit krooni,“ ütles Kisel.