Turud võtsid seda kui märki finantskriisi süvenemisest ning on mitme riigi puhul — Suurbritannia, Hispaania, Iirimaa — hakanud kahtlema, kas valitsus nii üüratu ja kiirelt kasvava võlakoormaga toime tuleb.

Briti nael odavnes järsult ja kindlustuse hind Briti valitsuse maksejõuetuse vastu kerkis. Peaminister Gordon Brown, kelle pankade päästmise plaan mullu kõrget kiitust pälvis, on nüüd silmitsi korraga kolme kriisiga — pangandus-, eelarve- ja valuutakriisiga.

Esmaspäeval avalikustas Brown pankade päästmiseks uue 50 miljardi naela (836 mld kr) suuruse plaani lisaks oktoobris pankade rekapitaliseerimiseks eraldatud 50 miljardile naelale. Riigi osalus Royal Bank of Scotlandis (RBS) kasvab 70 protsendile, mille “vastu” pank peab uusi laene andma vähemalt 6 miljoni naela (100 mln kr) ulatuses. Lisaks annab valitsus pankade “toksilistele” varadele riigi garantii.

Browni sõnul on ta vihane, et pangad piiravad laenuandmist ajal, mil Suurbritannia majandust ähvardab sõjajärgse aja rängim langus. Turgudele süstis uus abiplaan hirmu, et valitsus ei pääse pankade riigistamisest, ning finantssektori aktsiad kukkusid kivina.