Või kasutage ühistransporti,” ütleb Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Aet Altroff eluasemelaenu tagasimaksmisega hättasattunutele.

Altroffi sõnul pole olemas universaalseid võtteid, kõik sõltub konkreetsest inimesest, tema tuludest ja kuludest. Mõningatel juhtudel võib abiks olla näiteks suurema korteri vahetamine väiksema vastu. Või konkreetse kinnisvara müügi ebaõnnestumisel selle väljaüürimine.

„Esimene samm peaks aga olema endale probleemi tunnistamine ja panga poole pöördumine, et koos nõu pidada, mida teha,” lisab Altroff. Pank saab pakkuda näiteks maksepuhkust või laenuperioodi pikendamist, et kuumakset vähendada.

Maksepuhkus on ajutine abinõu ja lõpuks võib ikkagi vaja olla oma tarbimisharjumusi muuta. Pealegi, nagu ütleb Altroff, paneb olukord, kus kodulaenu ei suudeta tagasi maksta, aga kalli maasturi liising muudkui jookseb, laenuhalduri loomulikult kulmu kergitama. Kui vaja, tuleb otsida lisatööd ning lõpetada suhtumine, et parem ei käi üldse tööl, sest madalama palgaga ei ole nõus.