Maailmamajanduse väljavaated on pärast finantskriisi süvenemist mullu sügisel oluliselt halvenenud ning see nõuab Eesti eelarve ja arengu toetamiseks uusi põhimõttelisi otsuseid, rääkis Sutt täna Stenbocki majas opositsiooni ning tööandjate ja ametiühingute esindajatele, teatas Delfile Eesti Panga pressiesindaja.

„Riigieelarve parandamisel ei ole seejuures kasu ajutistest meetmetest. Praegu tuleb langetada põhimõttelisi otsuseid ja tagada nii Eesti edasine areng ning majanduse usaldusväärus,” rääkis Sutt.

Sutt lisas, et kõikjal on majanduse väljavaated oluliselt halvenenud ning raske on öelda, kui sügav ja pikk on finantskriisist tulenev majanduslangus kogu maailmas. Näiteks eeldavad IMF-i ja Euroopa komisjoni värsked prognoosid maailmamajanduse kasvu olulist aeglustumist käesoleval aastal, mil USA majandus langeb 1,6 protsenti ja euroala majandus 1,8 protsenti ning kasvu algus jääb 2010. aastasse.

„Need prognoosid langevad laias laastus kokku Eesti Panga sügisprognoosi riskistsenaariumiga. Arvestades aga majandus- ja finantskriisi üha tugevnevat mõju, ei ole välistatud Eesti peamiste kaubanduspartnerite majanduste oodatust veelgi suurem aeglustumine. Kui selline areng realiseerub, võib majanduslangus Eestis ulatuda meie hinnangul ligi 9 protsendini.“