Sotsiaalministeeriumi keemia kesklabori juhataja Aare Laht ütles ETAle, et hetkel ei märgistata metanooli ebameeldivate lõhn- ja värvainetega, sest selle kasutamisvaldkond on suhteliselt väike. “Sünteesainetena võivad lisandid metanooli ka ära rikkuda,” ütles Laht.

Statistikaameti andmeil importis Eesti mullu metanooli 11.000 tonni ja selle aasta esimese seitsme kuuga 4600 tonni, sealhulgas 3800 tonni Venemaalt.

Kõige suurem metanoolikasutaja Eestis on AS Viru Liimid, kes toodab sellest formaliini ja toob Venemaalt Eestisse raudteetsisternidega ligi tonni puupiiritust kuus.

Sotsiaalministeeriumi andmetel peab seaduslikult Eestisse toodud metanool olema mürgimärkidega taaras. Aare Laht peab tõenäoliseks, et massilise metanoolimürgituse Pärnus võis põhjustada märgistamata anumas vanasse lattu seisma jäänud metanool, mis aeti tavapiiritusega segi.

Märgistamisele kuulub aga aktsiisivaba etanool ehk piiritus, mis on mõeldud tööstuslikuks tarbimiseks. Seda denatureeritakse vastavate värv- ja lõhnaainetega, nagu nõuab alkoholiaktsiisi seadus. Selliselt märgistatud etanool on tuntud ka tinaturka nime all.