Zadornovi sõnul surevad aasta jooksul Venemaa pangad, mille passivatest moodustavad üle 50 protsendi välismaalt võetud laenud, rääkis ta Interfaksile.

Aasta algul jättis keskpank litsentsita juba üheksa panka ja ühe krediidiasutuse. Kui keskpanga giljotiin jätkab sellise kiiruse ja tõhususega oma tööd, siis kaob pangandussüsteemist aasta lõpuks 80 panka ja muud krediidiasutust. Aga kuivõrd olukord halveneb iga päevaga, siis võib järelevalve oma tööd ka kiirendada.

Pangandussüsteem jääb Zadornovi sõnul kaheks lähemaks aastaks kahjumlikuks. "Kasumi, mida teenitakse põhitegevuste najal, söövad ära kasvavad reservid ja nende pankade välisvõla maksmine, mis elasid välismaalt võetud laenude najal," ütles Zadornov.

Pankadel on olukorrast kaks väljapääsu. Ühelt poolt võivad panku toetada nende aktsionärid, paigutades neisse lisakapitali. Teisalt võivad finantsasutused kärpima oma laenuportfelle, vähendades tulusid.

Pangad muutuvad suuremaks kui varem, arvas Zadornov, on ka võimalik pankade ülevõtmine ja liitmine, arvestades, et mullu vastu võetud seadused kergendasid pankade ühinemist. Venemaa pangandusturu konsolideerumine lähema kahe aasta jooksul on vältimatu, rõhutas VTB 24 juht. Keskpanga ametliku statistik andmetel oli 2007. aastal Venemaal kokku 1183 panka ja muud krediidiasutust.

VTB 24 ei kavatse ühtegi teist panka üle võtta. "Meile pole seda vaja," ütles Zadornov.

Jaepanganduse käibelt on VTB 24 Venemaal teine vanale hoiukassade võrgustikule toetuva Sberbanki järel. Sberbankist kuulub riigile samuti kontrollpakett, 54 protsenti aktsiatest.