Kaubamärgi Grønland Ice Cap Beer omaniku veebileht ei tee saladust, et joogid ei ole tegelikult villitud mitte Gröönimaal, vaid Eestis AS-is Viru Õlu. Kahe aasta eest Gröönimaa väikeses pruulikojas alustanud tootjad leidsid sobivaid tingimusi pakkuva partneri Haljalast möödunud aastal ning sama aasta novembris registreeriti Eesti alkoholiregistris ka kolm uut jooki: Amber Lager, Dark Lager ja JuleOl – esimestel kraade 4,7 ja viimasel 6,0.

Eestis nimetatud eksootilisi jooke paraku osta võimalik ei ole. „Otsus on nendes kinni,” viitab AS-i Viru Õlu juht Ott Licht õlle tellijate valikule. „Ka jääb see õlu meie jaoks natuke kalliks,” lisas ta.

Enamjaolt jääkaanega kaetud maailma suurima saare ette­võtjad on ära tabanud lagunevate liustike seni kasutamata väärtuse – puhta vee, mida hinnatakse peakorterit Kopenhaagenis pidava firma veebilehe andmetel ka mitmel pool piiri taga.

Peale Gröönimaa on mitu tuhat aastat tööstuslikust saastast puutumatuna seisnud jääst valminud õlut võimalik osta veel Põhja-Ameerikas, Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Araabia Ühendemiraatides. Õlle eripäraks on nimetatud vee puhast maitset, mis tuleneb mineraalide kõrvalmaitse puudumisest. Ettevõtte kinnitusel on tegemist ainsa üksnes liustike vett kasutava õllemargiga. Kuidas jää Eestisse tuuakse, Licht ei selgitanud, viidates teise poolega sõlmitud lepingutele.

Eesti õlu Aafrikas

Rahvusvahelise haardega Suur­britannia rahvusringhääling BBC kirjutas uue Grööni õlle turule saabumisest juba 2006. aasta suvel. Toona oli tegemist küll teise tootjafirmaga, kuid pooleliitrise õllepudeli hinnaks märgiti viis eurot ehk ligi 80 Eesti krooni.

Eelmisel aastal kirjutas Päevaleht ka välisturgudel müüdavast Viru õllest, mille kaubamärki esindab Tartu õlletehas A. le Coq. Näiteks võib seda leida Suurbritanniast ja Mosambiigist.