Selle aasta jaanuaris korraldas ettevõte hanke puitkütuste kasutamiseks renoveeritud põlevkivikateldes. Hange nurjus, sest jaama tootmisseadmete võimsus ületas mahtu, mis lubaks ettevõttel saada põhivõrguettevõtjalt taastuvenergiatoetust, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Eesti Energia on sellest huvitatud, aga rohelise energia soodustust nad ei saa ega ole seetõttu konkurentsivõimelised," selgitas Jaanus Tamkivi vajadust elektrituru seaduse kiirendatud korras muutmise järele. Vastavalt seadusele kohustub Eesti Energia Põhivõrk ostma taastuvenergiast toodetud elektrit kallima tariifiga, mis avaldab omakorda mõju elektrimüügile.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Einari Kiseli sõnul on ettepanek veel hindamisel. „Peamine küsimus on selles, kui palju oleks neil tegelikult toetust vaja, et neid mitte üle toetada," ütles Kisel.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul on tänavu palgi ja paberipuu hind märkimisväärselt langenud, mistõttu kütteks sobiliku materjali osakaal on varasemaga võrreldes tunduvalt kasvanud. Kui varem moodustas see puidu kogumassist umbes viiendiku, siis praegu võiks ajada ahju ligi 60 protsenti. „Küttepuid saab kätte praktiliselt omahinnaga," selgitas Kallas.

Tema sõnul on puiduturg sel aastal tervikuna drastiliselt langenud. Kui erametsade omanikel on võimalik turu nõudlusele paremini reageerida, siis ligi 40 protsenti Eesti metsadest majandava RMK raiemahud on esimesel poolaastal võrreldes mullusega suhteliselt vähe muutunud.

 „Realiseerimisega on tõsine probleem ja varud on väga suured," tõdeb Kallas. Näiteks on müügikatteta küttepuid kogutud praeguseks juba 60 000 tihumeetrit. Vähenenud mahud paberitööstuses avaldavad sellele lisamõju, mistõttu on 55-60 protsenti puidust Kallase sõnul saadaval sisuliselt küttepuu hinnaga.

Aigar Kallase sõnul on ministri eesmärk võtta eelkõige kasutusse söötis maadel ja sih­tidel vohav võsa, mida saaks pruukida energiatootmiseks. „Sellist materjali varem realiseeritud ei ole," märkis RMK juhatuse esimees.  

Vastavalt riigimetsa majandamise keskuse eelarvele on 2009. aastal riigimetsast müüdava puidu kogus 2,4 miljonit tihumeetrit. „Raiemahud tuleb täita," kinnitab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. Kirjas majandusminister Juhan Partsile tõdeb ta siiski, et seis metsatoodete turul on halvanud nii küttepuidu kui ka raiete realiseerimise.

Kui tavapäraselt moodustab küttepuit koguraiest umbes neljandiku, siis RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul on muutnud hindade langemine sisuliselt küttepuudeks enam kui poole kogu raiest.