„Valitsusele peaks soovitama tervise kontrolli,” ütles Taliga Päevaleht Online´ile. „Kogu aeg oli häda, et on vaja kiiresti-kiiresti (maksemäära) tõsta.”

Töötukassa on nüüd oma ettepaneku esitanud ning ei saa Taliga sõnul ka midagi muud teha. „Seaduse järgi on valitsusel kaks võimalust – nõustuda või tagasi lükata,” selgitas Taliga. Kui valitsus peaks järgmisel istungil samuti maksutõusu tagasi lükkama, jääb kehtima praegune maksemäär ning Taliga sõnul lastakse niimoodi töötukassa pankrotti.

„Olen sotsiaalministri suust kuulnud, et on vaja hüvitisi kärpida, aga see on nende uitmõte,” rääkis Taliga. Tema sõnade kohaselt on ametiühingute keskliit algusest peale olnud seisukohal, et sellisel juhul tuleb kogu töölepinguseadus edasi lükata. Valdav enamus ametiühingute liikmesliitudest on Taliga sõnul samuti seisukohal, et kõrgemate töötuskindlustushüvitiste ärajätmisel lükkub seadus edasi.

Homme koguneb ametiühingute keskliidu juhatus erakorralisele koosolekule, kus arutatakse täiendavalt maksutõusuga seonduvat. Töötuskindlustusmakse määr on praegu 0,6 protsenti töötajale ja 0,3 protsenti tööandjale.

Alates 1. juulist on praegu ettenähtud maksemäära tõus töötajatele ühe protsendini ja tööandjatele 0,5 protsendini.

Töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku tõsta maksemäära alates 1. juunist kahe protsendini töötajatele ja ühe protsendini tööandjatele. Valitsus täna ettepanekut aga ei toetanud, põhjendades seda pooliku lahendusega, mis jätkusuutlikkust tagada ei suuda.