Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees Feliks Mägus ütles Päevaleht Online’ile, et toitlustusäris on väga kehvad ajad, kuid algavast suvest, mis toob kaasa laevatäied turiste, loodetakse väikest lohutust.

„Suvi on restoraniäris parim aeg, sest suur hulk külalistest on turistid, nii välis- kui ka siseturistid ning selge on see, et suvekuudel tuleb turiste rohkem ja siis jätkub neid rohkem ka restoranidesse,” sõnas Mägus. Millistel restoranidel võiks üldse olla lootust suvi ja sellele järgnev sügis-talv üle elada, Mägus välja tuua ei osanud. „Tuleb pakkuda sellist teenust, mida kliendid hindavad ootavad ning kuna kliendid on hinnatundlikumad, peavad restoranid hinnapoliitika üle vaatama. Ilmselt läheb paremini neil, kes on vähem keskendunud gurmeele ja pakuvad lihtsamat, kiiremat ja odavamat teenust.”

Kuigi teistest söögikohtadest eristumine on oluline, ei ole niširestoranidel väga head suve oodata. „Eristumine tuleb kindlasti kasuks, paraku on raske öelda, mis praegusel majandusajal kõige rohkem erisusena müüb. Päris nišitootega läbi ei löö, sest meie turg on niivõrd piiratud.”

Lisatulu teenivad Mäguse sõnul söögikohad, kus on päikesepoolsed välisterrassid. Hoolimata sellest, et Mäguse andmetel on sadamasse sel suvel oodata rekordarv kruiisilaevu, kardavad restoranid siiski turistide arvu vähenemist. „Oht on olemas, et turiste väga palju ei tule, sest meie peamised sihtturud kannatavad samuti majanduslanguse käes. Nüüd seab turismi arengule takistuse veel ka seagripi kiirenev levik,” tõdes Mägus.