Financial Times kirjutab, et häbistatud IMF (Rahvusvaheline valuutafond) on pidanud korrigeerima mitmete Ida-Euroopa riikide, sealhulgas Eesti välisvõla suurust. Aprillis avaldatud raportiga „Global Financial Stability Report“ võrreldes on IMF parandanud Eesti välisvõla koormuse 210% pealt 132% peale.

Ukraina võlataset korrigeeriti 208% juurest 116%-ni. Tšehhi välisvõlga 236% pealt 89%-ni. Samamoodi läheb ülevaatamisele Leedu võla suurus, mis praegu seisab 425% juures.

IMF on oma vigaseid kalkulatsioone tunnistanud ja lubanud uurida kuidas vead nii olulisse raportisse pääsesid, ütleb valuutafondi pressiteade. Financial Times sõnul tuli eksimus (et võlg tehti reaalsest olukorrast tunnduvalt suuremaks) Ida-Euroopa riikide jaoks eriti tundlikul ajal kui kõik need riigid ootavad hädasti välisinvesteeringuid ja -laene.

Eesti Pank lisab, et korrektsiooni tegi IMF ise, küll aga on keskpank valuutafondi konsulteerinud. „Me praegu ootame IMFi ametlikku kinnitust, et nüüd on tegemist nende lõpliku numbriga,“ lisab keskpanga pressiesindaja Viljar Rääsk.

„Antud juhul on tähtis selle numbri tõlgendamise küsimus. Eesti puhul peegeldab suurem osa välisvõlast siin tegutsevate regionaalsete finantsgruppide siseseid finantsvooge ja seega pole meie hinnangul õige käsitleda seda lühiajalise välisvõlana, mida Eestil oleks vaja kohe tagasi maksta.“