„Peame siiski otstarbekaks katlamajas, tualettides ning olmeveena ja siirupi keetmisel selle kaevu vee kasutamist jätkata,” märgib ettevõtte direktor Raivo Randmäe Virumaa tervisekaitsetalitusele saadetud kirjas. Puudused lubatakse kõrvaldada veebruariks.

Tallinna limonaaditehasele karastusjooke tootva AS-i Viru Joogid nõukogu esimehe Ants Kotkase sõnul tehti kaevuveele proovid Soome ja Rootsi laborites juba kümmekond aastat tagasi ja vastuseks saadi, et vesi on ideaalne.

Keskkonnameti kiirgusosakonna juhataja Toomas Kööp selgitab, et kiirituse hulk, mis saadakse kõrgendatud radioaktiivsusega vee joomisel inimestel märgatavaid tervisekahjustusi ei põhjusta.

Kööp rõhutab, et vee puhul räägitakse radionukliidide sisaldusest vees, mitte aga vee kiirgustasemest. Doosi arvutamisel lähtutakse keskmisest aasta jooksul tarbitavast vee kogusest. Kui antud kaevu puhul on vastav sisaldus 0,33 mSv/a (millisiivertit aastas), siis saab inimene looduslikest allikatest ligi 2,4 mSv/a ehk seitse korda enam.