Laenude surve alla Rootsi meediakontsern Bonnier müüs suvel Läti ärilehe Dienas Biznes ja päevalehe Diena koos trükikoja ning ajakirjadega tundmatu omanikuga fondile. Fondi esindaja ja Diena juhatuse liige Aleksandrs Tralmaks kutsus toona kokku pressikonverentsi uue omaniku esitlemiseks, aga üllatas kohaletulnuid. Ta kinnitas, et ise ongi Diena uus omanik.

Arvestades tehingu arvatavat suurust, mis võis Delfi andmetel olla kuni 400 miljonit krooni, ei suutnud keegi Tralmaksi juttu uskuda.

See aga tähendas, et Läti suuremad lehed ongi läbipaistmatu omanikestruktuuriga. Läti teise suurema ajalehe Latvijas Avize omanikuks on märgitud lehe tegevdirektor, tegelikuks omanikuks peetakse üht naftaärimeest. Kolmas päevaleht, Neatkariga (eesti keeles sõltumatu!), kuulub üldise arvamuse kohaselt korruptsiooniprotsessi tõttu koduarestis istuvale Aivars Lembergsile, Venstpilsi sadamast välja kasvanud oligarhile.

140 Diena kirjastuse ajakirjanikku kirjutasid suvel uuele läbipaistmatule omanikule protestikirja ja imestasid, kuidas väärikas Rootsi perekonnafirma võis Läti suurima lehe müüa ei-tea-kellele?

8. septembril saab Läti Äripäev uue võimaluse. Tralmaks ja tema fond on lubanud, et avalikustavad tõelised investorid. Fondi rahastamise korraldas Eesti investeerimispankur Kalle Norberg, Luxembourgi resident, kelle panga LFS (Luxembourg Financial Services) kundede hulgas on suure haardega Briti ja Vene ärihaisid.

Delfile on vihjatud, et fond ei ostnud mitte ainult Läti roosat lehte ja Diena kirjastust, vaid tegi ostupakkumise ka Eesti Äripäevale ja Leedu Verslos Zinasele.

Kas Bonnieril on põhjust Äripäeva edukusega rahul olla?
„Ma arvan, et Äripäev on üldse Baltikumi edukaim meediaväljaanne. Olen ka varem öelnud, et kui Äripäev oleks müügis, siis tunneksin kindlasti huvi, aga see ei ole realistlik,“ lausus Rõtov Delfile.