Eesti Gaas teatab täna kodutarbijatele müüdava gaasi hinna odavnemisest, kuid paljusid pealinna tarbijaid see samm ei rõõmusta, kuna vaevalt kuu aega tagasi teatas Tallinna Küte, et alates tänasest on sooja hind varasemast kallim ja seda gaasi hinna tõusu tõttu.

Kui Eesti Gaas lubab alandada kodutarbijatele müüdava gaasi hinda keskmiselt 6,9%, siis Tallinna Kütte kaudu müüdava soojuse piirhind kerkib alates tänasest 25 krooni megavatt-tunni kohta ehk üle kolme protsendi.

„Langetamine tuleneb meie võimalusest gaasi hankimisel ja sellest, mil moel peame müüki korraldama,” selgitab Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov. Tema sõnul ei tulene kodutarbija hinnamuutus otseselt avalikkuse jaoks salastatud hinnavalemist, ent on sellega kaudselt seotud. Kui vabatarbijate ehk küt­tefirmade puhul vaatab Eesti Gaas hinna üle iga kuu, siis kodutarbijate puhul jälgitakse pikemat perioodi. „Oleme arvestanud selle hinnaga neljandas kvartalis ja järgmise aasta esimeses kvartalis,” lubas Kotov eile. Mis toimub edasi, sõltub tema sõnul gaasi ostuhinna muutumisest.

Eramaja säästab 600 krooni

Võrreldes möödunud talvega langeb gaasi hind eraldivõetuna väiksemate tarbijate puhul 1,5 krooni kuupmeetri kohta. Ent vajadus riigieelarve miinust vähendada kergitas juulist nii käibemaksumäära kui ka gaasile lisatavat aktsiisi ja võrguteenuse tariifi. Koos nimetatud tasudega on tegelik tarbijani jõudev hinnalangus 1,33 krooni.

Kotovi sõnul tarbib keskmine eramaja talve jooksul 1500–2000 kuupmeetrit gaasi, seega peaks uus hind säästma majaomanikule terve talvega 500–600 krooni.

Gaasipliidi omanike aastane kulu jääb tema sõnul vahemikku 50–60 kuupmeetrit ja sõltub sellest, kui palju keegi küpsetab või ahju kasutab. Pliiti kasutatakse aasta ringi võrdlemisi ühtlaselt ja kuu kaupa võib ühe korteri tarbimine erineda vaevalt kümnendiku võrra.  

Kui näiteks Mustamäel jääb korteri gaasitarbimine stabiilselt aastas 40-45 kuupmeetri vahele, siis eramajades võib suvine ja talvine gaasitarve erineda neli-viis korda, sõltudes vee soojendamise ja kütmise vajadusest.

Säästuajale vaatamata ei ole gaasi tarbimine vähenenud ja on jäänud eelmise aastaga võrreldes samaks. „Säästlikum tarbimine tähendab investeerimist parematesse kateldesse ja maja soojustamist,” jagab Kotov näpunäiteid kokkuhoiuks.

Kui tervis lubab, on teatud piirini võimalik vähendada ka küttekulusid toatemperatuuri alandamisega näiteks 22 kraadilt 20 kraadile.

Keskküte kallineb sellegipoolest

•• AS-i Tallinna Küte turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Olga Petrova sõnul muutub soojuse hind küttefirma jaoks vastavalt konkurentsiametiga kooskõlastatud valemile.

•• Alates 1. septembrist jõustuv uus soojuse piirhind on 765,94 kr/MWh, mis asendab suvel kehtinud madalama hinna (740,69 kr).

•• „Valemi muutujateks on maagaasi hind, sisseostetava soojuse hinnad ja püsikulud,” selgitab Petrova.

•• Soojuse ehk keskkütte hinna muutuse põhjuseks oli alates 1. septembrist kolmeprotsendiline maagaasi hinna tõus AS-i Tallinna Küte jaoks ning Iru elektrijaamast sisseostetava soojuse seitsmeprotsendiline hinnatõus, mida põhjustas maagaasi ostuhinna, võrgutasu hinna ja aktsiisimaksu kasv.