Hinnasõja tõttu alla nelja krooni kukkunud piima hind on näiteks Prisma Peremarketi ostujuhi Tiia Karu kinnitusel suurendanud piima läbimüüki ligi 25 protsenti.

Karu tunnistab, et kauplusekett müüb piima alla sisseostuhinna. „Kuna käive on suurele kauplusele märksa suurem rahaline hoob kui müügikate, siis on meil veel ressurssi vajaduse korral hinnataset veelgi langetada,” annab ta hoiatuse põhikonkurentidele. Prisma teataski eile piima hinna järjekordsest alandamisest 3,7 kroonini liitri eest.

Hind ei kata kulutusi

Tootjate eest seisva talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm märkis, et neile toorpiima eest makstav hind ei kata juba praegu tootmiseks tehtavaid kulutusi ja põhjustab ebatervet konkurentsi.

Karu sõnul võttis Prisma kauplusekett hiljuti müüki siiski ka piima, mille ostjad saavad toetada Eesti põllumehi. „Kuna hinnalangus tuleneb Prisma kasumi arvelt, siis ei ole me ülimadala hinnaga kuidagi survestanud põllumehi hindu langetama,” tõrjub ta talupidajate pahameelt. „Prisma Peremarket ei survesta oma koostööpartnereid hindu langetama, vaid koostöö jätkub mõlema poole huvisid arvestades. Hinnasõda on jaekettide vahel,” rõhutab Karu.

Grossi kauplusekett saab selle omaniku Oleg Grossi sõnul kilepakendis piima müügist iga päev 15 000 krooni kahjumit. Kui lahing kestab kuu aega, ulatub miinus 450 000 kroonini. Grossi kauplused müüvad kuuga 300 000 liitrit joogipiima, millest põhiosa moodustab just kilepakendis piim. „Muu osa on kaduvväike,” märgib Gross. Tema sõnul ei ole aga hinna langetamine läbimüügile mõju avaldanud, sest sellega on kaasa läinud kõik müüjad. „Kuid teistpidi – mis oleks Eestile parem, kas see, kui meil oleks ainult kaks suurt ketti, kes tõstaksid hinna 12 kroonini liitri eest?” küsib ta.

Euroopa Parlamendi saadikud kiitsid eile jõulise häälteenamusega heaks eelnõu, millega pikendatakse või ja lõssipulbri kokkuostmiseks mõeldud riigiabi andmist järgmise aasta veebruarini. Saadikute hinnagul peaks Euroopa Komisjon suurendama ka hindade läbipaistvust kogu toiduainete tarneahelas.

Samal ajal on riigiabi andmine vastuolus sellesama läbipaistvuse eesmärgiga, sest praegune jaemüüjate hinnasurve piima hinna alandamiseks mõ­jutab paratamatult ka piimatootjaid.