Et Armeenia investeeringutesse valgust tuua, tellis Äripäev esmalt Küprose äriregistrist Gildi Armeenia investeeringute valdusfirma Melorama Holdings Ltd krediidiraporti. Raportist, mis üldjoontes oli puuduliku info tõttu sisutühi ja krediidireiting ettevõttele seetõttu null, selgus, et Gildile kuulub neljandik, suuromanik on järjekordne
offshore
-firma Marshalli saartel ning 15-protsendine osalus kuulub kellelegi armeenlasest eraisikule Davit Manukyanile, kirjutab
.

Kohalik uuriv ajakirjanik sukeldus nüüd omakorda Armeenias info otsimisse ja tegi kindlaks, et Davit Manukyani näol on tegemist vägagi mõjuka mehe võsukesega — Armeenia presidendi nõuniku ja endise teede- ja sideministri Andranik Manukyani pojaga.

Ajakirjanik võttis nõuks esmalt noore Manukyaniga ühendust võtta ning seadis sammud korterisse, mis Melorama raportis must-valgelt kirjas oli. Korteris aga ei viibinud ajakirjaniku sõnul kedagi ning sealne telefon jäi korduvate kõnede peale tummaks.

Järgnevalt otsustas ajakirjanik aru pärida Davit Manukyani kõrgest ametnikust isalt, ent tulutult, kuna eksminister otsustas teemast kuuldes pimesikku mängida. Ajakirjanik Baghdasaryan kirjeldas tekkinud kassi-hiire mängu järgnevalt: “Andranik Manukyani assistent teatas mulle korduvalt, et tema ülemus on ärireisil ja kättesaamatu. Olime eelnevalt assistendi palvel heitnud valgust ka teemale, mis meid huvitab. Assistent väitis, et nõunik on ärireisil isegi samal päeval, mil teda nähti Jerevani vanalinnas toimunud üritusel. Ilmselgelt püüdis presidendi nõunik intervjuud vältida.”

Nii ei olegi seni ükski asjaosaline suud paotanud. Isa ja poja tausta uurides tõi ajakirjanik Baghdasaryan välja seiga minevikust — Andranik Manukyan on vähemalt põgusalt kokku puutunud maavarade äriga ajal, mil ta oli valitsuses minister. Tema vahendusel müüdi nimelt Armeenia Havkani-nimeline kullakaevandus Venemaa ettevõttele GeoProMining.

Äripäev kirjutas kuu aega tagasi, et Gild Arbitrage keeldub avalikustamast Armeenias kaevanduslitsentse omavaid ettevõtteid, kuhu nad investeerisid Küprosel registreeritud valdusfirma Melorama Holding kaudu 300 miljonit krooni Eesti äriliidrite raha.