Briti ajaleht The Daily Telegraph kirjutab, et ülikarmid turvameetmed kehtestati Detroidis luhta läinud terrorirünnaku ohu hirmus.

Ameerika Ühendriikidesse lennata soovinud reisijad allutati eriti põhjalikule turvakontrollile: pagasile kehtestati rida keelde, mis sarnanesid 2006. aastal nn vedelatele pommide tõttu. Sama karmilt otsiti läbi ka Suurbritanniasse saabuvaid reisijaid.

Paljud reisid tuli nende lisakontrollide tõttu kaheks-kolmeks tunniks kinni pidada ja paljud reisijad ei jõudnud seetõttu oma ümberistumistele. See pälvis inimeste pahameele.

Põhiliselt puudutasid need vintsutused USAsse suunduvaid reisijaid, sest just 90 protsenti lääneriikides tähistatavate jõulude aegsatest lennuühendusest toimub Põhja-Ameerikasse ja tagasi. 

Magav mees Londonis Heathrows oma lendu ootamas

Äärmuslikud turvameetmed kehtisid mitte ainult lennujaamades vaid ka lennukite pardal: viimase lennutunni ajal ei tohtinud teel USAsse lugeda raamatuid-lehti, kasutada patju ja turvarihmu lahti teha. Lennukis liikumise keeld kehtib ka lendudel Iisraeli.

25. detsembril üritas al-Qaidaga seotud nigeerlane Umar Farouk Abdulmutallabi lõhata Amsterdamist Detroiti lennanud Delta-Northwest Airlinesi lennukis isevalmistatud pommi. Meest takistas üks reisijatest, terrorist sai põletushaavu ja tunnistas hiljem, et on seotud al-Qaidaga. Airbus A330 pardal oli 278 reisijat.