Hõbedakirjalisele kutsele on jäänud kahjuks märkimata, et korraldajal on endal ligi 80 000kroonine maksuvõlg ning selles kontekstis saab kutsel korduvalt kasutatud sõna “eksklusiivne” hoopis teise tähenduse — Eesti keskmise netopalga eest võib sisuliselt aidata maksuvõlglasel oma makse tasuda.

Kutsel lubab õhtu juht, riigikantselei Euroopa Liidu infosekretariaadi juhataja Hannes Rumm eksklusiivset õhtut koos eksklusiivmenüüga. Õhtusöögi teemadel Rumm vestelda ei tahtnud, kuid tunnistas, et ei teadnud midagi firma makseraskustest.

Prime Time’i kutse järgi tähendab õhtusöögi eksklusiivsus kolme mehe sõnavõttu, diskussioone, süüa-juua ja meelelahutust kahe näitleja esituses. Paari kutse saanud ettevõtja sõnul ei ole 4000 krooni see summa, mille peaks maksma võimaluse eest istuda ühes lauas rahandusminister Siim Kallase ja Tartu Ülikooli rektori Jaak Aaviksooga.

Restorani L’Artiste peakokk Imre Kose, kes uuris Äripäeva palvel pakutavat menüüd, hakkas osavõtusummat kuuldes südamest naerma. “Menüü maksab kokku maksimaalselt 1500 krooni, siin ei ole meie jaoks selliseid kalleid asju nagu hanemaks, kaaviar või homaarid. Menüüs ei näe ma mitte midagi eksklusiivset, 4000 krooni eest ühel õhtul söömine oleks isegi New Yorgis väga kallis lõbu,” rääkis Kose.

Rahandusministeeriumi ja Res Publica koostöös valminud õhtusöögi organiseerijad on lisanud veel ühe nüansi, mis teeb ürituse väärtuse veelgi küsitavamaks. Nimelt seisab kutsel, et osalustasust annetatakse 10 protsenti ehk 400 krooni inimese pealt Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondile hingamisaparaatide ostmiseks.

Lastefondi juhataja Piret Roosi sõnul tuli koostööettepanek OÜ Prime Time poolt, seetõttu ei peetud väikeseks ka kõigi osavõtutasude pealt lubatud kümmet protsenti. Kuna kliinikus vajaminevad hingamist toetavad aparaadid maksavad kuni 120 000 krooni, ei osanud Roos nimetada omapoolset rahasummat, mida selle õhtusöögiga loodeti koguda.

Küsimusele, miks siis heategevuseks ainult 10 protsenti antakse, vastas OÜ Prime Time juhataja Tõnis Kons, et enamik osalustasudest läheb korralduskuludeks. Lihtne arvutus näitab, et juhul, kui üritusel osaleb 50 osavõtjat, läheb lastele 20 000 ja korralduskuludele 180 500 krooni.