Müügimaksu ei pea maksmatavalise saia pealt, küll aga rosinasai pealt (luksuskaup). Kas köömnesai on ka luksuskaup? Kust jookseb piir luksuse ja tavalise vahel?

Müügimaksust on vabastatud tavaline leib ja sai, mis ei sisalda mett, mune, juustu, marju ja puuvilju. Köömnesai on müügimaksust vabastatud.

Kas müügimaks laieneb ka eluasemelaenu võtjatele ning nendele, kes korteri liisingumakseid tasuvad?

Müügimaks ei laiene eluasemelaenu võtjatele ega korteri liisingumaksete tasujatele, kuna kinnisvaraga tehtavaid tehinguid ei maksustata müügimaksuga.

Miks ei tea linnavalitsuseametnikud, et imikutoodetel (erinevatel püreedel) on erinevad tollikoodid ja vastavalt sellele ei ole tuginedes linnavalituse määrusele mitte kõik imikupüreed maksust vabad nii nagu linnavalitsus ajakirjanduses serveerib? Miks linnavalituses määrus, mis osad tooted vabastab, on tollikoodide osas poolik?

Lähtume määrusest, kus on selgelt öeldud, millised kaubad on müügimaksust vabastatud. Maksust on vabastatud väikelaste püreestatud toidusegud, spetsiaalne imikupiim, piim ja piimatooteid sisaldavad väikelastetoidud.

Kui müügimaksu tasuma ei pea, siis kas ei ole ka aruandekohustust? Või on? Kuhu, millal ja kuidas seljuhul aruandeid esitada?

Maksukohustuslane on kaupleja kaubandustegevuse seadusemõistes:

* kes on registreeritud majandustegevuse registris;

* kelle tegevuskoht on Tallinna linna territooriumil;

* kes tegutseb jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas.

Ettevõtted, kes vastavad antud tingimustele on maksukohustuslased. Maksukohustuslane, kellel on ajutiselt majandustegevus peatatud on kohustatud esitama nulldeklaratsiooni. Müügimaksu makstakse ja deklareeritakse kord kvartalis kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks. Müügimaksu ja deklaratsioone kogub maksu- ja tolliamet. Deklaratsioone saab esitada e-maksuameti kaudu või paberkandjal.

Mida te konkreetselt teete müügimaksust laekuva rahaga?

Müügimaks laekub Tallinna linna eelarvesse ning seda kasutatakse avalike teenuste osutamiseks.

Täispikka intervjuud saab lugeda homme.