Marina tuli Uus Maasse tööle 2007. aastal ning tõusis eelneva kinnisvaraalase kogemuseta ettevõtte parimate maaklerite hulka ning saavutas Aasta Alustaja tiitli.


Kes sa oled?


Olen uudishimulik ja sõbralik inimene, kellele meeldivad väljakutsed.


Miks kinnisvara?


2006. aasta lõpus tekkis elus situatsioon, kus ma pidin valima, kas jääda oma vana eriala juurde või proovida õppida elus veel ühte ametit. Ja kuna kinnisvara on mind alati huvitanud siis hakkasin vaikselt tutvuma erinevate kinnisvarafirmade kodulehtedega. Uus Maa meeldis mulle kohe, ta oli teistest erinev ja sobis minu eluvaadetega. Ma olen siin olnud poolteist aastat ja tõsiselt naudin oma kolleege ja Uus Maad tervikuna.


Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Kogemust on vähe, kuna varem ma kinnisvara valdkonnas töötanud ei ole. 1984. aastal lõpetasin Moskva Polügraafia instituudi ja peale seda töötasin 22 aastat oma erialal erinevates trükikodades.


Kas on võimalik, et 60-aastaselt teed veel sama tööd?


Usun et ka 60-aastaselt on võimalik seda tööd teha. Kas ka mina? Miks mitte…


Kui sa juhuslikult homme enam maakler olla ei saaks, mida sa siis teeks? Kuhu tööle prooviksid?



Ei ole üldse välistatud, et teen kannapöörde ja valin midagi täiesti uut. Uued väljakutsed ja enese proovilepanek hoiavad vormis ja ei lase "sammalduda".


Kas sinu töö on su elustiil?


Olen alati tahtnud proovida vabakutselist tööd. Maakleriamet võimaldab suurt vabadust, planeerida oma tegevusi nii, nagu vaja. Samas, ta nõuab ka suuremat distsipliini - sest kui sa ei tööta päevas vähemalt 8 tundi, siis tulemusi ega palka ei tule.


Milline on su lemmikklient?


Kliendid on kõik erinevad ja see teebki meie töö huvitavaks, võiks isegi öelda, rutiinivabaks. Kui on raske klient, siis see paneb rohkem pingutama, välja mõtlema, kuidas temaga hakkama saada. Mulle meeldib olukord, kus ma inimesega esimest korda kohtun, kuidas ta tasapisi avaneb, hakates sulle ise rääkima, mida ta otsib ning millised on tema plaanid. Usalduse saavutamine on eesmärk omaette, kõik muu on juba suhtlemisoskuse küsimus.


Kes on sinu arvates Eesti “staarmaakler”?


Uus Maas on neid mitu - Eve Kaunis, Andrus Soonsein, Marko Kivirand, Eve Soppe. Staariks ei saada “äkki”. Soovin teha hästi seda, mida ma teen ja püüan saada professionaaliks.


Kas Eesti kinnisvaraturg on hukas?


Kinnisvaraturg on jahtumas, aga mitte hukas. Mina alustasin just siis, kui ta hakkas jahtuma. Meedia liialdab tublisti, et midagi ei toimu ja kortereid ei osteta. Elu läheb edasi, inimesed soovivad endiselt parandada oma elukvaliteeti, abielluvad ja lahutavad, noored loovad endale kodu jne. Kõik toimib, kuid mitte nii tormiliselt, ja see on ainult hea. Käes on aeg, kus igaüks ei saa olla maakler, kuid müüjad ja ostjad vajavad aina rohkem professionaalide abi.


Millal tuleb järgmine buum?


Sellist olukorda, nagu oli 2005-2006. aastal, ei tule. Võib oodata mõningast hindade tõusu enne euro tulekut.


Kas maaklerid vajaks ametiühinguid?


Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda (EKMK) minu meelest täidabki ametiühingu rolli.


--


Tiiu Lehtonen, kolleeg korterite osakonnast


Miks ta on nii hea?


Marina on kolleeg, kes ei kaota pead ka keerulistes olukordades. Meie töös on sageli vaja nobedat ja otsustavat seisukohavõttu. Oluline on ka maakleri kõrge

eetikatunnetus. Arvan, et kõik need omadused on Marinas selgelt välja kujunenud. Minu kolleegide seas on enamus nö. mitme ala oskajaid. Marinas on briljantset suhtlejat, tubli annus oma ameti asjatundjat, kõvasti elukogemust ja suurepärast empaatiavõimet.


Kas sa tahaks olla nagu tema?


Ta on inimene, kellega paljud sooviksid suhelda iga päev; meil, tema töökaaslastena on see võimalus olemas!


Kas temast võiks saada Eesti „staarmaakler”?


Kõrged nõudmised enese kohta ning tasa ja targu talitamine viivad ta kindlasti eliitmaaklerite kategooriasse. Hindan Marinat ennekõike kui oma ala tundvat kolleegi ja südamlikku inimest.


--


Eve Kaunis, kolleeg korterite osakonnast

Miks ta on nii hea?



Ta on väga sihikindel, distsiplineeritud ja põhjalik ning ta teab täpselt, mida teeb ja millal - need on omadused, mis teda kindlasti edukaks teevad.


Kas sa tahaks olla nagu tema?


Kindlasti. :)


Kas temast võiks saada Eesti „staarmaakler”?


Kindlasti võiks - tal on selleks kõik eeldused olemas.


--


Elari Tamm, korterite osakonna juhataja

Miks ta on nii hea?



Marina pühendub, ta teab mida ta tahab ja teeb neid asju, mis viivad õigete tulemusteni.


Kas sa tahaks olla nagu tema?


Ma päris tema ei tahaks olla, aga mõne hea omadusega täiendaks end küll :)


Kas temast võiks saada Eesti „staarmaakler”?


Kindlasti võiks, sest Marina eeldused on tohutud.