Telefon oli telliskivi suurune ja polnud jaemüügis veel terve kümnendi. Aga see töötas, kirjutab CNN.

Motorola rivaal AT&T oli juba loonud mobiilside tehnoloogia, mis võimaldas samal kanalil olles ühelt telefonilt teisele helistada. Kuid AT&T keskendus autotelefonidele.

Cooper tahtis võimalust rääkida telefoniga ka autost eemal olles. Seega tema ja Motorola keskendusid kaasaskantava seadme loomisele.

Motorola keskendus mobiiltelefoni loomisele kolm kuud, esitledes esimest seadet aprillis 1973. Ettevõtte esimene mobiiltelefon, "DynaTAC", läks müüki kümme aastat hiljem.

CNN: Milline oli tehnoloogiline kliima aastal 1973 ja mis andis sulle mõtte luua mobiiltelefon ja konkureerida AT&T autotelefoniga?

Cooper: Ei olnud suuri ühendatud ringkondi, ei olnud arvuteid, ei kaabeltelevisiooni ega LCD-ekraane - ma võin loetleda kõiki neid asju, mida polnud aastal 1973. Aga me olime ehitanud autotelefone aastaid ja aastaid ja me (Motorola) mõtlesime et aega on küps personaalseks kommunikatsiooniks, sest inimesed on loomult liikuvad.

Rääkida tahtvad inimesed olid aheldatud juhtme külge kas kodus või tööl juba sajandi ja nüüd sulgeme me nad autosse? See pole hea.

Seega esitasime väljakutse firmale AT&T. Aastal 1973 otsustasime teha särava esitluse ja otsustasime, et parim viis selle jaoks on keegi tegelikult juhtmeta telefoniga rääkima panna.

Millal sa tegid esimese telefonikõne? Kuidas see oli?

Ma arvasin, et kõik teavad selle küsimuse vastust! Esimene avalik kõne tehtud New Yorki tänavatel. See oli AT&T mobiilside juhile (Joel S. Engel). Ma helistasin ja ütlesin talle:" Joel, ma helistan sulle mobiiltelefonilt, tõeliselt mobiiltelefonilt, käes hoitavalt, kaasaskantavalt, tõeliselt mobiiltelefonilt."

Ma ei mäleta täpselt, mida ta ütles, kuid ta oli tükk aega vait. Ma oletan, et ta kiristas hambaid. Ta oli väga viisakas ja lõpetas kõne. Kui temalt selle kohta küsida, siis ta ei mäleta seda kõne.

Millised olid reaktsioonid mobiiltelefonile? Kas inimesed arvasid, et see on uskumatu, võimatu, ebavajalik?

Inimesed olid mõttest pimestatud! Oli kujuteldamatu, et enamal kui poolel maailma inimestest on need telefonid. Aga inimesi hämmastas fakt, et nad said hoida telefoni kõrva juures, kõndida ringi ja rääkida telefoniga.

Tol ajal polnud ju isegi juhtmeta telefone. Meil oli pressikonverents (aastal 1973) ja ma andsin telefoni ühele noorele naisajakirjanikule ja ta küsis:" Kas ma võin helistada oma emale Austraalias?" Ja mina vastasin:"Kindlasti!" Ning ta tegi seda.

See naine oli lihtsalt lummatud, ta ei kujutanud ette kuidas see väike telefon suudab minna enam kui poole maailma taha ja rääkida tema emaga, kes tegelikult vastas kõnele. Elukogenud newyorklased seisid, suu ammuli.

Vastuvõtt oli küllalt ebatavaline. Järgmise esitluse ajal oli meie ettevõtte juhatuse esimees Washingtonis (80-ndate algul). Ta külastas asepresidenti (George H. W. Bush) ja näitas talle uut telefoni ja too oli telefonist sisse võetud.

Ta ütles:" Hästi, ma pean seda Ronile näitama." Ja järgmine asjana näitas ta seda Ronald Reaganile, kes küsis:" Mis hoiab meid tagasi seda omamast?"

Kui palju esimene mobiiltelefon maksis?

Kui sja üle mõelda, siis polnud tegemist turustatava tootega ja kui sa peaksid ühe ehitama, maksaks see umbes miljon dollarit. Selleks ajaks kui me ehitasime turustatava toote, oli kümme aastat mööda läinud. Me ei pannud toodet müüki kuni oktoobrini 1983 ja siis maksis ta 3900 dollarit. See oleks nagu tänapäeval osta mobiiltelefon 10 000 dollari eest.

See on päris suur summa. Kes ostis neid telefone?

Ma ei ütleks, et tegu oli paljude inimestega - tegelikult ostsid selle vähesed. Alguses ostsid selle rikkad inimesed, kuid ka väga liikuva elustiiliga inimesed ostsid neid. See oli inimestele nagu kinnisvaramaaklesid ja arstid, kes olid juba tehnoloogiaga enam kursis, sest nad kasutasid piipareid.
Mobiiltelefonist sai suur asi kuskil 7-8 aastat hiljem. Kõik arvavad, et mobiiltelefon on olnud alati olemas ja populaarne, kuid see polnud nõnda kuni aastani 1990 (selleks ajaks oli maailmas kuskil miljon mobiiltelefoni), mil toimus plahvatuslik kasv.

Kas sa mõtlesid, et kunagi võib mobiiltelefon olla kõikidele kättesaadav?

Me teadsime, et ühel päeval on kõikidel mobiiltelefon, kuid oli raske ette kujutada, et see juhtub veel minu eluajal. Ja nüüd on meil maailmas peaaegu viis miljardit mobiiltelefoni. Wow.

Kuidas sa tunned end mobiiltelefonide arengu suhtes, kõik need lisad ja kaamerad jne?

Ma pean ütlema, et me olime küll unistanud, kuid me ei kujutlenud, et kõik need asjad võiksid üheskoos olla ja ma ei ole kindel, et see on hea asi. Telefonid on läinud nii keerukaks, nii raskeks kasutada, et sa mõtled, kas need on tavainimestele või inseneridele.

Ma arvan, et kui tööstus saab täiskasvanuks, siis saab meil olema palju erinevaid telefone - mõned on tavalised, lihtsad telefonid.

Mis mobiiltelefon sul praegu on?

Ma istun ja vaatan kõiki oma telefone. Ma räägin sinuga mobiiltelefonst, mida katsetan ühe Euroopa firma jaoks. Selle nimi on Vertu ja odavamate mudelite hinnad algavad 5000 dollarist. Sellest telefonist on võimalik osta kullast mudel.