Kuigi põllumajandusametnikud väidavad, et nisu ja teisi teraviljasaadusi on enam kui aastatel 2007-2008, kardavad ametnikud, et Mosambiigis toona olnud seitse inimelu nõudnud mäss võib korduda, kirjutab Financial Times.

Nonde aastate toidu puudujääk, mis oli viimase 30 aasta suurim, pani inimesi mäslema Bangladeshist Mehhikoni ning aitas kaasa Haiti ja Madagaskari valitsuste taganemisele.

Venemaa eilne teadaanne kergitas nisu ja teiste teraviljade hinda ligi kahe aasta kõrgeima tasemeni.

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon (FAO)ütles, et mure tollase toidukriisi kordumise pärast väljendub ebatavaliselt suures hulgas päringuis.

Venemaa on maailmas suuruselt neljas nisu eksportija ning ekspordikeeld on juba sundinud Lähis-Ida ning Põhja-Aafrika importijaid leidma varusid Euroopast ja USA-st.

Venemaa peaminister Vladimir Putin ütles, et Moskva kaalub ekspordikeelu lõpetamist peale seda, kui järgmise aasta saak on korjatud. Ta ütles ka, et keeld aitab lõpetada ebavajalikku muret ja kindlustada stabiilset ning ennustatavat ärikeskkonda turuosalistele.

"Kaks aastat järjest ilma Venemaa ekspordita tekitab küllalt suure segaduse," ütles Abdolreza Abbassian Rooma FAO-st.

"See on äratus importijatele Venemaa usaldatavuse osas," ütles Doane Agricultural Services juhtiv nisu ökonomist Dan Manternach.

Euroopa nisuhinnad kerkisid eile 231,5 euroni (3622,2 krooni) tonn. Nisuhind on kerkinud ligi 70 protsenti alates jaanuarist.