Ta ei soostunud kommenteerima Tallinna linnapea Edgar Savisaare poolt Liechtensteini advokaadi Peter Kaiseri vahendusel võetud 2,7 miljoni kroonist laenu, kuid kujutas ette sarnast tehingut tavalise Eesti ärimehega.

"Arvestades seda, et selles riigis on ülirange pangasaladus ja võimalus asutada anonüümseid fonde, on paraku üle maailma teada, et Liechtensteinis registreeritud riiulifirmasid (keda esindavad ametlikult kohalikud advokaadid või finantsnõustajad) kasutatakse massiliselt maksupettusteks või muudeks hämaratakse tehinguteks, näiteks korruptiivse tulu varjamiseks," märkis Lehis.

Seda kuvandit arvesse võttes on ülimalt tõenäoline, et meie maksuamet suhtuks üsnagi kahtlustavalt sellesse, kui mõni Eesti ärimees väidab olevat saanud laenu just nimelt Liechtensteinist.

"Ma usun, et sellisel juhul asuks maksuamet üsna tõsiselt asja uurima, sest just tänu pangasaladusele on täiesti võimalik olukord, et väidetavalt laenuna saadud on raha on tegelikult saadud hoopis mujalt ja muul viisil ning lihtsalt variisiku kaudu endale tagasi laenatud," ütles ta.

Äritegevuses ei pruugi variisikute või salastatud vahelülide kasutamine alati tähendada seda, et tegemist oleks maksupettuse, rahapesu või ebaseaduslike tulude varjamisega. Mõnikord võivad selleks olla lihtsamad põhjused, kasvõi soov varjata oma vara abikaasa või äripartnerite eest.

Loomulikult kehtib meil süütuse presumptsioon ja ainuüksi Liechtensteinis asuva isikuga tehingu tegemise fakt iseenesest ei anna õigust kedagi otseselt milleski süüdistada, pigem võiks see olla pädevatele asutustele vihje, et asja tasuks lähemalt uurida.

"Avaliku elu tegelaseid peaksid aga kindlasti vältima selliseid äritehinguid, mis võimaldavad teha igasuguseid oletusi või spekulatsioone," ütles Lehis.

Eesti maksuseadustes ei ole erisätteid laenu saamise kohta maksuparadiisidest, küll on olemas mõned erisätted näiteks laenu andmise kohta (äriühingud peavad maksma tulumaksu, kui nad annavad laenu või omandavad osalusi madala maksumääraga maades).

Peter Kaiser on siiamaani meediat vältinud. Tema sekretär lubas tagasi helistada, kuid seda pole nelja päeva jooksul juhtunud. Samuti pole nad vastanud hilisematele kõnedele.