Alates 1. oktoobrist saavad eraisikud panna Eesti mündid tasuta pangakontole või vahetada sularaha vastu, teatas Pangaliit.

Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm ütles, et „Mündid panka“ esimesed kolm nädalat näitasid inimeste suurt huvi ning kampaania on hästi käivitunud. Otse pankadest saadud värskeima info põhjal võib öelda, et tagasi toodud müntide kogus on tänaseks veelgi suurem.

Pangaliidu käsutuses olevad koondandmed on tulenevalt müntide transpordile, sorteerimisele ja komplekteerimisele kuluvale ajale mõningase hilinemisega. Talihärm tuletas meelde, et kuigi münte saab ka hiljem ära vahetada, soovitab Pangaliit sel eesmärgil külastada pangakontorit enne detsembrit.

„Eraisikud saavad pangakontorites alates 1. detsembrist oma kroone teenustasuta ja keskkursiga eurodeks vahetada, samuti müüakse euromüntide stardikomplekte, mistõttu võib kontorites olla tavapärasest rohkem rahvast,“ lisas Talihärm.

Eesti metallraha, kroone ja sente, on ringluses kokku ligi 456 miljonit tükki, kogusummas ligi 155 miljonit krooni. Keskmiselt on igal Eesti inimesel 340 münti, kokku 115 krooni väärtuses.

Münte saab alates oktoobri keskpaigast annetada Teeme Ära – Minu Eesti abil ka Eesti Toidupangale. Toidupank jagab muidu hävitamisele minevat toitu puudustkannatavatele inimestele.