"Ma arvan, et olukord on Lätis samasugune kui Eestis - meie valuuta on püsivalt seotud euroga, seega on meil kõik seotud valuutakursi eelised, kuid mitte ühtki euro eelist. Praktiliselt vaadatuna on eurotsooniga liitumine kindlasti hea asi," kinnitas peaminister Estonia uusaastaballil.

Tema sõnul on näha, et Euroopa Liit tegeleb kriisiga eurotsoonis ja et seatakse sisse kontroll- ja sanktsioonimehhanisme.

"Probleem eurotsoonis ei tule Maastrichti kriteeriumitest, vaid selles, et kui sa kord oled juba eurotsoonis, siis sa tegelikult enam neid kriteeriume järgima ei pea. Ja nüüd see muutub, me näeme, et riigid tegelevad oma eelarve puudujääkidega, me näeme, et nad tegelevad valituse võlakoormaga ja olen kindel, et eurotsoon saab kriisist üle," selgitas Dombrovskis.

Tema sõnul saadab Eesti eurotsooni astumine välja positiivse signaali terve regiooni stabiilsuse suhtes, sest kuskil kaks aastat tagasi lõi majanduskriis meid enim.

"Nüüd me näeme, et Eesti liitub euroga, seega on see regiooni jaoks positiivne signaal ja see ergutab ka Lätit jätkama majanduse stabiliseerimisega, et vastata Maastrichti kriteeriumitele aastal 2012 ja liituda euroga 1. jaanuaril 2014," ütles Dombrovskis.

Ta ütles, et valitsuse poolt tehtud kärped on inimestele rasked - möödunud aastal oli eelarvekärbe kuskil 14 protsenti SKP-st ning see hõlmas nii kulude piiranguid kui maksutõstmisi.

"Need meetmed ei ole kindlasti populaarsed meetmed, kuid ühiskonnas on kindlasti teatav arusaamine, et seda on vaja majanduse stabiliseerimiseks ja saamaks eelarve puudujääk jätkusuutlikule tasemele. Selle aasta eelarve puudujääk on 5,4 SKP-st," ütles Dombrovskis.