"BMW Grupi tegevus saab Eestis uue hoo - uus firma, uus nimi ja uus müügikeskus loovad eeldused jõuliseks arenguks," ütles United Motorsi juhataja Kaljo Karilaid.

United Motorsil on BMW Grupiga ametlik maaletooja- ja diilerleping, mis annab ettevõttele ainuoiguse müüa Eestis BMW, Roveri ja Land Roveri soidukeid. Seni kuulus ainuoigus AS-ile ASC, millelt United Motors võtab juunikuus üle koik firma oigused ja kohustused.

United Motors kuulub Šveitsi päritoluga investeerimisfirmale Belmot AG, mis omakorda kuulub seni BMW müügiga tegelenud firma ASC suuromaniku Lars Johan Söderströmi perekonnale. Söderströmi perekond alustas autoäri 1921. aastal Rootsis. Lars Johan Söderströmi sõnul hakkas ta Eesti vastu huvi tundma pärast abiellumist Eesti naisega.

Ehituse peatöövotja, Skanska Ehitus, annab ehituse üle mai lõpuks ja juuni keskel on United Motors valmis vastu võtma ka esimesi kliente, ütles Karilaid. Keskuses on pinda kokku 2660 ruutmeetrit ja krundi suurus on 21.900 ruutmeetrit. Uues keskuses on rohkem ruumi autode hooldamiseks ja kasutatud autode müügiks. Samuti hakatakse tegelema mootorrataste müügiga ning koolitama Eesti, Läti ja Leedu maaletoojate ja edasimüüjate mehaanikuid ning automüüjaid.

Eelmisel aastal müüs ASC Eestis kokku 206 uut ja kasutatud autot, firma müügikäive oli 80 miljonit krooni. United Motorsi aktsiakapital on 8.4 miljonit krooni. Karilaid ütles, et tänavu loodab ettevõte müüa 320 autot ja käibeks prognoosib ta 140 miljonit krooni.

United Motorsi suurimad konkurendid Eesti autoturul on Mercedes, Audi ja Volvo. "Sisekonkurentsi meil ei ole. Samu automarke Eestis keegi ei müü," ütles Toomas Pärna, United Motorsi müügidirektor. "Favora autokeksus Tartus on BMW-de esimene edasimüüja."

Eestis on Karilaiu sõnul registreeritud autosid kokku umbes 450 000, neist 15 000 on BMW-d. Uute autode müügist moodustas BMW-de müük mullu 0.6 protsenti. Sama suur oli ka Land Roverite osakaal uute autode müügist.

"Land Roveri kõige suurem trump on tema vastupidavus ja ülihead maastikul sõitmise võimed," ütles Pärna. "Land Rover sobib kõige rohkem päästeteenistujatele. Põhimüük tuleb selle automargi juures riigihangetest."