"Lähiajal ei pea me tiheda konkurentsi tõttu hinnatõusu tõenäoliseks, aga kaugemas perspektiivis võivad võrgud kiiresti kasvavate mahtude tõttu vajada lisainvesteeringuid. Kas see toob kaasa hinnatõusu, sõltub selleks ajaks välja kujunenud turuolukorrast, kasutajate arvust ning tarbimisharjumustest," kommenteeris Tele2 turundusdirektor Kristjan Seema BNS-ile.

Andmesidemahtude plahvatusliku kasvuga seisavad silmitsi mobiilsideoperaatorid üle maailma. Viimasel ajal tuleb Seema sõnul pea igal nädalal uudis, kus mõni operaator nii Euroopas kui USA-s on muutnud hinnastamist või on sisse seadnud mahupiirangud. Ta tõi näiteks AT&T ja Sprint Nexteli USA-s ja T-Mobile'i Inglismaal.

Eestis on praegu mobiilse interneti hind ja tingimused tarbijatele soodsaimad maailmas, märkis Seema.

Ka Elisa Eesti suhtekorraldusjuht Marika Raiski kinnitas, et Elisa ei plaani mobiilse interneti puhul tagasipöördumist mahupiirangute juurde. Tavatarbijal on mahupiiranguid raske mõista ja piirangute seadmine tähendaks, et kliendid hakkavad taas saama piirangute ületamise eest suuri "šokiarveid", selgitas ta.

Mobiilse interneti hinnatõus pole samuti lahendus, kuna Elisa soovib Raiski sõnul pakkuda konkurentidest odavamat teenust.

EMT andmeside- ja sisuteenuste juht Ando Meentalo rääkis, et Eestis on mobiilse interneti kasutus küll väga kiiresti kasvanud, kuid vajadust täiendavate piirangute järele pole praegu tekkinud. "Iseenesest on Eesti jõudnud mujal maailmas väga unikaalsesse aega, kus mobiilne internet on odavam kui traadiga internet," märkis ta.

Meentalo selgitas, et EMT on mobiilse interneti pakkumisel oma lubadustes pidevalt arvestanud raadiovõrgu reaalsusega ning kehtestanud teenuse üldise kvaliteedi tagamiseks nõndanimetatud mõõduka kasutamise põhimõtte, mis võimaldab operaatoril teiste kasutajate huvidest lähtuvalt erakorraliselt suuremahuliste kasutajate andmesidekiirust piirata.

Kuna EMT võrgus on see põhimõte pidevalt kasutusel olnud ja kasutajatele pole mobiilse interneti kasutuse osas liiga suuri lubadusi antud, siis puudub praegu vajadus täiendavate piirangute järele, ütles Meentalo.

Piirangute vajadust vähendab ka neljanda mobiilsidepõlvkonna 4G levik, mis võimaldab suuremaid kiirusi ja andmemahte.

Samas näitavad märgid mujalt maailmast Meentalo sõnul siiski, et piirangute vajadus võib kunagi ka 4G võrgus kõneks tulla. Näiteks Rootsi Telenor pakub esialgu 4G teenust piiramatu kasutusmahuga, ent hindab samas, et see pole pikaajaliselt jätkusuutlik.